HoliBlog

Frisse springrolls
Springrolls zie je veel in de Vietnamese keuken. Het zijn een soort loempiaatjes van rijstpapier, maar dan niet gefrituurd. Dus veel gezonder en ook erg lekker. Ik geef je hieronder het recept voor twee varianten plus een heerlijke pindadip. Maar je kunt ze natuurlijk vullen met wat jij lekker vindt. Wees creatief! De rijstvellen zijn doorzichtig, dus als je de ingrediënten (en dan vooral de kruiden) mooi schikt, worden het echte kunstwerkjes.
Dit gerecht is heerlijk als een gezonde snack of hapje op een feestje of borrel. Maar je kunt ze natuurlijk ook als lunch eten. Of bijvoorbeeld combineren met een lekker soepje als diner.

Eiwitrijke pannenkoekjes met vers fruit
Wat kan een vrije zondagochtend toch lekker zijn! Wat langer uitslapen, misschien nog wat lezen in bed en natuurlijk uitgebreid ontbijten. Of je je luie zondagochtend nou alleen, met je partner of met het hele gezin doorbrengt, deze pannenkoekjes vindt iedereen lekker. Ze bevatten veel goede bouwstoffen zoals eiwitten, langzame koolhydraten en vezels, zodat je daarna genoeg energie hebt om op de zondagmiddag nog wat actiefs te gaan doen.

Groene groentesoep
Ik ben dol op kleurrijk eten. En met name groente heb je in alle kleuren van de regenboog! Maar wist je dat de verschillende kleuren ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben? Zo zijn over het algemeen rode groente goed voor je hart- en bloedvaten en oranje bijvoorbeeld goed voor je ogen. Maar de kleur groen is toch wel de beste als het op groente aankomt. Groene groente bevat namelijk chlorofyl wat een zuiverende werking heeft voor lever, nieren en bloed. Daarnaast bevatten ze veel mineralen zoals calcium en ijzer en vitamines zoals vitamine C en E, wat sterke antioxidanten zijn. Ook zitten er veel vezels in groene groente wat weer zorgt voor een goede darmwerking.
Kortom, dit groene soepje is megagezond voor je. Maar ook gewoon erg lekker en snel klaar.

Healthy homemade bonbons
Bij feestdagen hoort wat lekkers, maar dat hoeft niet gelijk heel ongezond te zijn, toch? Je kunt de bonbons qua vorm aanpassen aan elke gelegenheid. Ik heb ze nu met Pasen een eivorm gegeven, maar je kunt ze natuurlijk in elke vorm maken (vandaar dat ik ze ook healthy homemade bonbons noem). Balletjes kan, of reepjes of er bijvoorbeeld met Kerstmis sterretjes uitsteken. Zo zijn ze voor elk moment (feest of geen feest) geschikt!
Nou, ik ben nooit zo’n ster met exacte gewichten en aantallen bij recepten. Zeker bij dit soort dingen kun je haast niet fout gaan. Het is vooral tussendoor even goed proeven en naar jouw smaak meer van het een of ander toevoegen.
Tip: Met dit soort homemade sweets kun je eigenlijk erin doen wat jij lekker vindt. Denk ook eens aan gedroogd fruit zoals cranberries, abrikozen, mango en ananas. Alle soorten noten kunnen erin (of een mix) en ook met specerijen kun je eindeloos variëren. Wat dacht je bijv. van koekkruiden, kaneel, vanille, kardemom, matchapoeder of een beetje chili (lekker met chocola!). Zo kun je elke keer weer wat anders op tafel zetten.

Zoete aardappelsalade met romige tahindressing
Zoete aardappel is echt mijn favoriete comfortfood. En je kan er zoveel mee. Bijvoorbeeld in deze heerlijke salade. Dit is echt weer een voorbeeld dat gezond en superlekker echt samen kunnen gaan. Heerlijk als lunch, maar je kunt ‘m natuurlijk ook als diner eten. Ook een fijne maaltijd voor als je erna nog gaat trainen; het is een salade die goed vult, maar toch licht verteerbaar is.

Courgettespaghetti met tomaat, aubergine en sardientjes
Als je zin hebt in pasta, maar liever niet de hoeveelheid granen en koolhydraten, maak dan eens spaghetti van courgette. De courgettepasta snijd je gemakkelijk met een spiraalsnijder (verschillende versies verkrijgbaar bij o.a. Bol.com). Niet alleen voorkom je zo dat je ’s avonds nog een zwaar te verteren bord pasta eet, maar je krijgt ook nog eens een berg extra groente binnen! Daarnaast is het voor kinderen ook heel leuk om de spaghettisliertjes te maken. Naast enorm veel groente bevat dit heerlijke Siciliaanse gerecht ook sardientjes en pijnboompitjes voor je dagelijkse portie onmisbare omega vetten.

Frisse springrolls
Springrolls zie je veel in de Vietnamese keuken. Het zijn een soort loempiaatjes van rijstpapier, maar dan niet gefrituurd. Dus veel gezonder en ook erg lekker. Ik geef je hieronder het recept voor twee varianten plus een heerlijke pindadip. Maar je kunt ze natuurlijk vullen met wat jij lekker vindt. Wees creatief! De rijstvellen zijn doorzichtig, dus als je de ingrediënten (en dan vooral de kruiden) mooi schikt, worden het echte kunstwerkjes.
Dit gerecht is heerlijk als een gezonde snack of hapje op een feestje of borrel. Maar je kunt ze natuurlijk ook als lunch eten. Of bijvoorbeeld combineren met een lekker soepje als diner.

Eiwitrijke pannenkoekjes met vers fruit
Wat kan een vrije zondagochtend toch lekker zijn! Wat langer uitslapen, misschien nog wat lezen in bed en natuurlijk uitgebreid ontbijten. Of je je luie zondagochtend nou alleen, met je partner of met het hele gezin doorbrengt, deze pannenkoekjes vindt iedereen lekker. Ze bevatten veel goede bouwstoffen zoals eiwitten, langzame koolhydraten en vezels, zodat je daarna genoeg energie hebt om op de zondagmiddag nog wat actiefs te gaan doen.

Groene groentesoep
Ik ben dol op kleurrijk eten. En met name groente heb je in alle kleuren van de regenboog! Maar wist je dat de verschillende kleuren ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben? Zo zijn over het algemeen rode groente goed voor je hart- en bloedvaten en oranje bijvoorbeeld goed voor je ogen. Maar de kleur groen is toch wel de beste als het op groente aankomt. Groene groente bevat namelijk chlorofyl wat een zuiverende werking heeft voor lever, nieren en bloed. Daarnaast bevatten ze veel mineralen zoals calcium en ijzer en vitamines zoals vitamine C en E, wat sterke antioxidanten zijn. Ook zitten er veel vezels in groene groente wat weer zorgt voor een goede darmwerking.
Kortom, dit groene soepje is megagezond voor je. Maar ook gewoon erg lekker en snel klaar.

Healthy homemade bonbons
Bij feestdagen hoort wat lekkers, maar dat hoeft niet gelijk heel ongezond te zijn, toch? Je kunt de bonbons qua vorm aanpassen aan elke gelegenheid. Ik heb ze nu met Pasen een eivorm gegeven, maar je kunt ze natuurlijk in elke vorm maken (vandaar dat ik ze ook healthy homemade bonbons noem). Balletjes kan, of reepjes of er bijvoorbeeld met Kerstmis sterretjes uitsteken. Zo zijn ze voor elk moment (feest of geen feest) geschikt!
Nou, ik ben nooit zo’n ster met exacte gewichten en aantallen bij recepten. Zeker bij dit soort dingen kun je haast niet fout gaan. Het is vooral tussendoor even goed proeven en naar jouw smaak meer van het een of ander toevoegen.
Tip: Met dit soort homemade sweets kun je eigenlijk erin doen wat jij lekker vindt. Denk ook eens aan gedroogd fruit zoals cranberries, abrikozen, mango en ananas. Alle soorten noten kunnen erin (of een mix) en ook met specerijen kun je eindeloos variëren. Wat dacht je bijv. van koekkruiden, kaneel, vanille, kardemom, matchapoeder of een beetje chili (lekker met chocola!). Zo kun je elke keer weer wat anders op tafel zetten.

Zoete aardappelsalade met romige tahindressing
Zoete aardappel is echt mijn favoriete comfortfood. En je kan er zoveel mee. Bijvoorbeeld in deze heerlijke salade. Dit is echt weer een voorbeeld dat gezond en superlekker echt samen kunnen gaan. Heerlijk als lunch, maar je kunt ‘m natuurlijk ook als diner eten. Ook een fijne maaltijd voor als je erna nog gaat trainen; het is een salade die goed vult, maar toch licht verteerbaar is.

Courgettespaghetti met tomaat, aubergine en sardientjes
Als je zin hebt in pasta, maar liever niet de hoeveelheid granen en koolhydraten, maak dan eens spaghetti van courgette. De courgettepasta snijd je gemakkelijk met een spiraalsnijder (verschillende versies verkrijgbaar bij o.a. Bol.com). Niet alleen voorkom je zo dat je ’s avonds nog een zwaar te verteren bord pasta eet, maar je krijgt ook nog eens een berg extra groente binnen! Daarnaast is het voor kinderen ook heel leuk om de spaghettisliertjes te maken. Naast enorm veel groente bevat dit heerlijke Siciliaanse gerecht ook sardientjes en pijnboompitjes voor je dagelijkse portie onmisbare omega vetten.