Tegenwoordig is voedsel, in onze westerse maatschappij, altijd en overal voorhanden. Dat lijkt natuurlijk hartstikke mooi, maar heeft er ook toe geleid dat steeds meer mensen te veel eten.
Genoeg voeding geeft ons energie, maar teveel eten kost ons juist energie en maakt dat we ons futloos voelen. Waardoor we vaak nog meer gaan eten om ons energielevel weer aan te vullen. Een vicieuze cirkel is geboren.
Hoe kunnen we dan minder eten en wanneer is genoeg, genoeg?
Michael Pollan
Michael Pollan is een Amerikaanse schrijver van meerdere boeken over de voedingsindustrie en hoe goed te eten. Zijn credo is: 'Eat food, not too much and mostly plants'. Dit lijkt een simpel advies, maar eigenlijk is dit wel waar het om draait.
Ook in de Hatha Yoga Pradipika, een handleiding voor yogi’s uit de 15e eeuw, stond al het advies 'zorg dat de maag nooit meer dan voor ¾ gevuld is'. Toen wisten ze al dat teveel eten niet goed voor ons lichaam én onze geest is. Want als we vol zitten, functioneren we ook mentaal vaak minder goed.
Luister naar de signalen van je lichaam
Maar wanneer weten we dat onze maag voor ¾ vol zit? Ons lichaam geeft een signaal zodra dat gebeurt. Alleen is dat signaal verstoord. Door de snelle producten die we tegenwoordig eten, maar ook doordat we gewoonweg té snel eten. Met als gevolg dat we pas voelen dat we vol zitten als het al te laat is.
Met de volgende tips leer je om dat signaal weer tijdig te ontvangen zodat je voorkomt dat je overeet.
Eet minder en geniet meer
- Eet langzamer en bewust. Als we bewust eten en er langzamer op kauwen, ontvangen we sneller het signaal dat we vol zitten.
- Kook eens bewust een aantal dagen iets minder dan je normaal doet. Onze porties zijn vaak veel te groot, niet alleen in (fastfood)restaurants, maar ook thuis. Doe dit een aantal dagen. Na een paar dagen zul je merken dat je lichaam aan kleinere porties begint te wennen.
- Zorg voor echt voedsel dat vult. Geraffineerde producten (zoals witmeel, suiker en slechte vetten) zorgen er juist voor dat je alleen maar meer wilt eten. In tegenstelling tot natuurlijke producten, zoals groente, noten en fruit. Eet daarom bij elke maaltijd groente. Laat vooral je avondmaaltijd voor het grootste gedeelte uit groente bestaan. De vezels zorgen ervoor dat je veel sneller vol zit. Hetzelfde geldt voor gezonde vetten in noten, avocado’s en vis. Gezonde voeding geeft veel sneller een voldaan gevoel.
- Eet jij vaak als je je verveelt of zonder dat je het eigenlijk doorhebt? Als je denkt dat je trek hebt, terwijl je nog niet zo lang geleden hebt gegeten, doe dan eerst iets wat afleiding geeft.
- Soms verwarren we honger ook met dorst. Neem eerst een groot glas water of kruidenthee en kijk of het gevoel van trek verdwijnt.
- Eet niet uit gewoonte of omdat iemand anders je dat voorschrijft. Er wordt heel veel gezegd over wat de beste manier is om te eten; 3 maaltijden met 3 tussendoortjes, 6 kleine maaltijden, 3 grote maaltijden en geen tussendoortjes. Ieder lichaam is anders en ieders leefpatroon is anders. Als jij een zittend beroep hebt hoef je echt niet zes eetmomenten op een dag te hebben. En nee, je bloedsuikerspiegel krijgt niet een dip als je wat minder eet. Je bloedsuikerspiegel krijgt een dip als je verkeerd eet (dus veel suikers en ongezonde vetten). Kijk en voel wat écht voor jou werkt.
Vasten
Een andere manier om ervoor te zorgen dat je minder gaat eten én de signalen van je lichaam weer gaat herkennen is vasten, ook wel intermittent fasting genoemd. Dit kan op verschillende manieren:
- Een dag in de week vasten. Op deze dag drink je bijvoorbeeld alleen groentesap of eet je alleen groente en wat fruit.
- Elke dag een vastenperiode. Dan kies je ervoor om bijvoorbeeld alleen tussen 10.00 en 16.00 te eten. Of tussen 12.00 en 18.00.
- Om de paar maanden een langere vastenperiode van minimaal een week. In deze periode kun je alleen groentesappen drinken, maar het kan ook milder. Je kunt in deze periode bijvoorbeeld alle geraffineerde producten, koffie, alcohol en dierlijke producten laten staan.
Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vasten de gezondheid bevordert, de vetverbranding laat toenemen en het algehele eetpatroon en de relatie met eten verbetert. Het is echter nooit goed om dit zomaar op eigen houtje te gaan doen. Wil je hier advies over, dan kun je altijd contact met mij opnemen.