HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Een nuchtere kijk op de chakra’s

Een nuchtere kijk op de Chakra’s

Als je regelmatig yoga doet dan heeft je yogadocent het vast wel eens over chakra’s gehad. Chakra’s worden voorgesteld als wielen (of draaikolken) van energie in het lichaam. Er zijn in het lichaam heel veel chakra’s. Elk punt waar twee of meer energiebanen, ook wel nadi’s of meridianen genoemd, elkaar kruisen is een mini chakra. Daarnaast zijn er zeven hoofdchakra’s, die zich allemaal langs de wervelkolom en hersenen bevinden (waar ook de grootste energiebanen lopen).

Chakra’s zweverig?

De filosofie van chakra’s en energiebanen wordt vaak als zweverig afgedaan. Immers, je kunt ze niet zien op een scan of echo. Maar inmiddels bestaat er een hele wetenschap over energie, de kwantumfysica én zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar chakra’s. Deze onderzoeken bevestigen dat er een grotere mate van energie of frequentiestraling gemeten kan worden op de betreffende locaties in het lichaam. Dus dat wij als mensen uit energie bestaan en dat dat alles beïnvloedt (én omgekeerd ook beïnvloed wordt door alles), valt niet meer te ontkennen.

Mocht het voor jou toch nog een ver van je bed show zijn; bij deze een nuchtere én hedendaagse uitleg van de zeven hoofdchakra’s. Zeker als je merkt dat niet alles helemaal lekker ‘stroomt’ in je leven, kan het je wellicht wat inzicht geven en zelfs helpen.

De zeven hoofdchakra’s en waar ze voor staan

1. De Wortelchakra (Muladhara)
Deze eerste chakra bevindt zich bij het stuitje en wordt ook wel met een rode kleur aangegeven. De bijbehorende energie gaat over aarden, je veilig, gegrond en vertrouwd voelen. Met beide benen op de grond staan. Bij veel mensen is deze energie tegenwoordig verstoord door alle onrust en onzekerheid die er in de wereld nu is. Het is soms lastig je eigen plek te vinden en je ergens thuis te voelen. Dit kan een gevoel van angst geven. Wat kan helpen is om letterlijk te gaan aarden, door veel in de natuur te zijn en contact te maken met de aarde. Ook zorgen voor wat meer discipline en regelmaat in je leven kan helpen deze energie weer in balans te brengen. Overigens kan de energie van deze chakra ook te actief zijn. Dit uit zich dan in bijv. luiheid, lusteloosheid en moeite met loslaten.

2. De Sacraalchakra (Swadhistana)
De tweede chakra bevindt zich ten hoogte van het heiligbeen, of net onder de navel van de voorkant gezien. De kleur van deze chakra is oranje en wordt vooral met seksuele, emotionele en creatieve energie geassocieerd. Een blokkade op deze chakra kan er voor zorgen dat we ons niet goed kunnen uiten op emotioneel vlak of in een relatie. Ook schuldgevoelens kunnen duiden op een verstoring van deze energie. Een uitgebalanceerde Sacraalchakra zorgt ervoor dat we ook écht en optimaal kunnen genieten van het leven. Bij een verstoring zoeken we dat vaak nog wel, maar uit zich dat in snelle momentjes en quick fixes op het gebied van geluk door bijv. verdovende middelen, one night stands en veel geld uitgeven. Maar dat lost een blokkade hier niet op. Beter is om op zoek te gaan naar wat jou emotioneel blokkeert, zoals bijv. een onverwerkt trauma, en daarmee aan de slag te gaan.

3. De Zonnevlecht (Manipura)
De derde chakra ligt net boven de navel en wordt met de kleur geel aangeduid. Deze chakra gaat over je eigen identiteit, wie je bent en ook hoe je dat uit. Is deze chakra in balans dan voel je je zelfverzekerd en ben je daadkrachtig. Gevoelens van onzekerheid, weinig discipline en gemakkelijk te manipuleren zijn, wijzen op een blokkade in de energie van de Zonnevlecht. Is de energie te actief dan kan je hierdoor té ambitieus zijn en juist andere mensen willen manipuleren. Deze chakra is ook gelinkt aan de organen en spijsvertering. Daarom krijgen mensen die zich onzeker voelen of niet weten wat ze willen (of niet doen wat ze echt willen!), vaak spijsverteringsklachten.

4. De Hartchakra (Anahata)
De vierde chakra ligt in lijn met je hart en wordt met de kleur groen uitgebeeld. Uiteraard heeft deze chakra alles te maken met de liefde. En dan ook met alle vormen van liefde, dus niet alleen romantische liefde maar voor alle mensen (of dieren) om je heen. En niet in de laatste plaats met de liefde voor jezelf. En juist dat laatste is nog wel eens uit balans. Vaak is het gemakkelijker om je gevoelens van liefde op een ander te projecteren dan op jezelf. Als er een disbalans is in de liefde voor jezelf of je voelt weinig verbinding met jezelf, dan uit zich dat in jaloezie of angst voor intimiteit. Als je daar dus wel eens last van hebt, is het misschien goed om eerst te kijken hoe de verbinding met jezelf is, in plaats van met die ander.

5. De Keelchakra (Vishuddhi)
De keelchakra bevindt zich, zoals de naam al zegt in de keel en heeft de kleur blauw. Deze chakra gaat over communicatie, met anderen maar ook weer met jezelf. Durf je jouw waarheid te spreken? Maar ben je tegelijk ook bereid om echt te luisteren naar de ander? Als de energie van deze chakra in balans is kun je beide. Bij een disbalans kan het zijn dat je je juist niet durft uit te spreken, misschien niet gelooft in jezelf of juist bang bent voor de mening van een ander. Heb je vaak keelpijn of moet je veel hoesten? Dat kan een uiting zijn van een geblokkeerde Keelchakra. Het kan ook zijn dat de energie van deze chakra overactief is en dat je juist teveel je mening deelt, ongeacht of het waarde heeft of vriendelijk is. En dat is natuurlijk best iets van deze tijd. Kijk maar naar wat er allemaal op social media wordt geplaatst. Omdat het redelijk anoniem is, durven veel mensen daar hun eigen mening te geven, ook al kan het kwetsend zijn. Dus een chakra kan ook uit balans raken door iets externs of mogelijkheden van de moderne tijd…

6. De Voorhoofdchakra (Ajna)
De voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog genoemd omdat deze zich tussen de wenkbrauwen bevindt. Deze chakra wordt vaak met de kleur paars/indigo aangegeven. De energie van deze chakra heeft alles te maken met intuïtie, innerlijke wijsheid en inzicht. Bij veel mensen in de moderne tijd is deze chakra uit balans of zelfs niet volledig ontwikkeld. En dat komt omdat we vaak te veel vertrouwen op inzichten en wijsheid van buitenaf. Steeds meer geloven we iets niet omdat het niet wetenschappelijk is bewezen (net zoals bijvoorbeeld het bestaan van de chakra’s!) of omdat een bepaalde autoriteit het niet ondersteunt. We worden steeds rationeler in plaats van invoelend. En er is natuurlijk helemaal niets mis met een stukje rationaliteit, maar niet alles kan op die manier verklaard en opgelost worden. Soms vereist een probleem meer introspectie dan dat we de oplossing buiten ons zoeken. Regelmatig dan ook de stilte op zoeken d.m.v. meditatie, mindfulness of yoga, kan je helpen de energie van deze chakra te ontwikkelen en te laten stromen.

7. De Kruinchakra (Sahasrara)
De laatste chakra bevindt zich op of liever gezegd net iets boven de kruin en wordt afgebeeld met de kleur violet, maar ook vaak wit (puur en hemels licht). De energie van deze chakra verbindt ons met alles en iedereen om ons heen en met het universele (of goddelijke of hoe je het ook wilt noemen). Net als de zesde chakra is deze vaak uit balans of zwak ontwikkeld in de hedendaagse tijd, doordat we steeds meer rationeel worden in plaats van spiritueel. Maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Ook hoef je helemaal niet religieus óf 'zweverig' te zijn, om je met spiritualiteit bezig te houden. Puur het besef ervaren dat er meer is dan we kunnen zien in ons aardse bestaan, maakt ons al meer verbonden met het universum. Dus neem daar, net als bij de zesde chakra, af en toe de tijd voor door de stilte op te zoeken.

Alle chakra's

Nog even dit...

Veel interne én externe factoren kunnen de balans van de chakra’s verstoren (ook dit is wetenschappelijk aangetoond). Denk aan stress, verkeerde voeding, trauma’s of niet verbonden zijn met jouw eigen 'zijn'. En door die verstoring ben jij niet jezelf en reageer, handel of spreek je anders. Wat weer bijdraagt aan die verstoring en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Maar die kan altijd doorbroken worden! Zelfkennis is daarvoor de sleutel. Wat gaat er op dit moment niet fijn in jouw leven? Wat veroorzaakt spanning? Welke (negatieve) emoties ervaar je vaak? Welke fysieke klachten heb je? Dit zijn allemaal signalen dat er ergens een disbalans zit. En vind je het dan nog lastig? Veel problemen met de chakra’s kunnen al voor een groot deel opgelost worden door bewuster te leven. Zorg voor gezonde voeding, voldoende slaap, beweging maar ook ontspanning en dus af en toe verstilling. En wie weet voel je dan al snel de energie weer meer stromen én krijg je de inzichten die je nodig hebt.

 

Gerelateerde blogs

crosscross-circle