HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Ochtendroutine - 10 tips voor een energiek begin van de dag!

10 tips voor een energiek begin van de dag!

Heb jij weinig energie in de ochtend? Dit kan natuurlijk te maken hebben met je slaappatroon. Maar ook je ochtendritueel is van invloed op je energielevel gedurende de dag.

Koffie, hete douches en suikerrijke ontbijtjes lijken misschien lekker, maar dragen zelden bij aan een fit gevoel. Probeer minimaal twee weken eens (een aantal van) de volgende tips en ervaar hoe jouw energielevel een boost krijgt!

1. Zorg voor een goede nachtrust

Uiteraard is het belangrijkste een goede nachtrust. Als volwassene heb je genoeg aan zes tot acht uur slaap per nacht. Zorg dat je kamer goed donker en geventileerd is en vrij van straling van telefoons en dergelijke. Eet of drink ‘s avonds ook niet te laat, want dat moet je lichaam dan in de nacht verteren.

Heb je moeite met inslapen? Dan kan melatonine helpen. Dit is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je in je 'slaapmodus' komt.

2. Stop met snoozen

Van eindeloos lang de snoozeknop van je wekker indrukken, raak je niet uitgerust. Sterker nog: je raakt alleen maar vermoeider. Bovendien moet je je daardoor vaak haasten, wat alleen maar stress oplevert.

Zet je wekker op tijd (ook voor de volgende tips) en ga gelijk je bed uit. Is dat lastig? Zet dan je wekker aan de andere kant van je slaapkamer, zodat je er wel uit moet.

3. Begin met een mini-meditatie

Mediteren hoeft helemaal niet eindeloos lang. De dag beginnen met vijf a tien minuten stilzitten doet al wonderen. Je kunt dit in bed doen, maar zorg dan wel dat je goed rechtop gaat zitten.

Val je weer in slaap, dan kun je beter kiezen voor de grond, een kussen of een stoel. Focus je op je ademhaling, zodat je niet te veel afdwaalt met je gedachten.

4. Bedenk wat de dag je gaat brengen

Dit kan ook in combinatie met tip drie. Richt je vooral op de positieve dingen, want het doel is natuurlijk om energie te krijgen, geen stress.

Kun je niets positiefs verzinnen? Voeg dan iets toe aan je dag waar je je op kunt verheugen, zoals een wandeling in je pauze, iets leuks doen met je kinderen of een avondje naar de film.

5. Hydrateren, hydrateren, hydrateren!

Je kan wel tot twee liter vocht in je slaap verliezen. Een vochttekort zorgt voor een energiedip. Dus begin je dag met minimaal één groot glas lauw water. Je kunt ook kiezen voor water met citroensap. Dat heeft nog meer voordelen.

Probeer ook je koffie nog even uit te stellen en neem bijvoorbeeld eerst een kop groene- of kruidenthee.

6. Beweeg!

Het beste is om nog voor je ontbijt al te bewegen. Dit stimuleert je spijsvertering en je vetverbranding. Je kunt even een rondje gaan (hard)lopen of kiezen voor een kleine yoga- of Pilatessessie. Een paar een zonnegroeten is al heerlijk!

7. Zet je favoriete muziek op

Muziek geeft energie, dus zet ’s ochtends je favoriete radiozender of Spotify-lijst op. Dit kan natuurlijk al tijdens het bewegen, maar ook daarna tijdens het douchen, aankleden en ontbijten.

8. Koud afdouchen

Eindig elke douchesessie met koud afdouchen. Misschien niet heel comfortabel, maar wel heel gezond! Na deze verfrissing tintelt je hele lichaam en ben je helemaal fris en wakker.

9. Eet gezonde eiwitten en vetten bij je ontbijt

Vaak denken mensen dat ze een hoop koolhydraten nodig hebben in de ochtend voor veel energie. Maar gelijk al veel suikers in de ochtend zorgt voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een enorme dip. En dit maakt je juist heel futloos. Dus ontbijt met voldoende eiwitten en gezonde vetten. Bijvoorbeeld door een lekker omelet te maken.

10. Ga de zon in

Oké, dit is soms een uitdaging in Nederland, maar als ie ’s ochtends schijnt, zorg dat je er even tien minuutjes van kunt genieten.

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en van serotonine. Dit stofje maakt dat je je gelukkiger voelt, maar wordt ook omgezet in melatonine, wat er weer voor zorgt dat je ’s avonds beter in slaap valt. En zo is de cirkel rond!

Gerelateerde blogs

crosscross-circle