HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Doe eens een mini-detox

Doe eens een mini-detox

Detoxen of ontgiften kan heel goed voor je zijn. De drie 'R's' toepassen; Rust, Reinheid en Regelmaat (mijn vierde 'R' is ook nog Ruimte). Je kunt je lichaam reinigen, maar ook je mind, (een deel van) je leven of je huis.

Je kunt ineens alles tegelijkertijd gaan 'cleansen', maar dat kan nog wel eens wat overweldigend zijn. En waar moet je beginnen?

Mijn oplossing: doe een mini-detox. Kies één onderdeel van je leven wat je graag (tijdelijk) wilt veranderen en aandacht aan wilt geven en houd dat minimaal een week (maar liever nog wat langer) vol. Je kunt dan zien en ervaren wat het effect op je is. En misschien bevalt het wel zo goed dat het daarna gemakkelijker wordt om in je vaste patroon door te voeren.

Mini-detox 1: Ga voor alcoholvrij

Sluipt het er bij jou ook steeds meer in; even een glaasje na het werk, tijdens het koken nog één, na het eten nog een drup en voor je het weet drink je elke dag alcohol. Een enorme belasting voor je lever, maar ook voor je hersenen. En zelfs als je niet dagelijks drinkt, kan het toch goed zijn om eens een paar weken de fles helemaal te laten staan.

De positieve effecten zijn al snel merkbaar: je gaat beter slapen, bent alerter, hebt meer energie en je huid oogt frisser. Misschien val je zelfs wel wat af, want geen alcohol scheelt ook aardig wat calorieën.

Mini-detox 2: Skip social media

Zit jij dag en nacht op Facebook, Twitter of Instagram? Dan kan het goed zijn om eens een week helemaal geen social media te volgen. Of in ieder geval een stuk minder dan normaal.

Pas dan merk je wat een grote impact het op je leven had (misschien ook wel op je 'echte' sociale leven). Maar ook kom je er dan achter dat het leven nog steeds helemaal goed is en je echt niet alle fun gemist hebt!

Mini-detox 3: Geef je lever en darmen een break

Denk jij dat je alleen met sappen en shakes je lichaam kunt ontgiften? Niet waar. Sterker nog; als je normale drukke leven met baan en gezin gewoon doorgaat, kan het zelfs onverstandig zijn. Je hebt natuurlijk wel genoeg energie nodig om te kunnen functioneren.

Je kunt ook prima een aantal weken op een milde manier detoxen. Namelijk door al het ongezonde voedsel zoals suikers, geraffineerde producten, witmeel, vet en rood vlees, koffie, frisdrank en alcohol te vermijden.

Eet in plaats daarvan veel groente en fruit, wat volle granen en eventueel wat (biologische) kip, vette vis of eieren. Drink daarbij veel water en kruidenthee. Je zult al snel merken dat je meer energie krijgt, beter slaapt en er in z’n geheel beter uitziet.

Let op: als je normaal veel van bovenstaande ongezonde producten eet, kun je in het begin wel wat ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn of een vreemde stoelgang. Maar dit trekt vanzelf bij en is juist een bewijs dat het werkt.

Mini-detox 4: Verbeter je werk-privébalans

Voor een hoop mensen is dit het moeilijkst: afstand nemen van je werk. En geloof me, als zelfstandig ondernemer weet ik daar alles van.

We hoeven echt niet 24/7 beschikbaar te zijn voor onze werkgever, collega’s of klanten. Sterker nog, vaak stellen zij niet die eis aan ons, maar leggen wij die onszelf op. Terwijl het zo belangrijk is om af en toe even niet met werk bezig te zijn (al vind je het nog zo leuk).

Kijk eens of je dit voor minimaal een week kunt veranderen. Kies er bijvoorbeeld voor om ’s avonds en in het weekend niet meer je werkmail te lezen. Of als je thuis werkt of zelfstandig ondernemer bent: maak een duidelijke en haalbare planning voor je werkzaamheden. En houd je daar ook aan.

Of probeer afspraken zoveel mogelijk in de ochtend te plannen (en niet om 17.00 uur in de middag), zodat je ’s middags je werk verder kunt doen en op een normale tijd naar huis kunt. Je zult merken dat je hierdoor zelfs productiever wordt. En daar heeft iedereen dan weer profijt van!

Gerelateerde blogs

crosscross-circle