HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Geef je stofwisseling een boost met citroenwater

Geef je stofwisseling een boost met citroenwater

Begin jij de dag altijd met een kop koffie om wakker te worden? Dit voelt voor jezelf misschien fijn en logisch, maar je organen denken daar heel anders over. Die liggen nog lekker een beetje na te soezen van al dat werk dat ze ’s nachts hebben gedaan. En hop, dan moeten ze gelijk weer vol aan de slag om die heftige koffie te verwerken.

Veel beter is om dit te vervangen door een glas warm citroenwater. Waar koffie (maar ook zwarte thee) juist hoge eisen stellen aan je stofwisseling, helpt citroenwater je organen juist een handje en geeft ze zo een boost om de rest van de dag je voeding op de juiste manier te verwerken.

Waarom is citroenwater in de ochtend zo goed voor je?

Er zijn meerdere redenen waarom het supergezond is om de ochtend te beginnen met warm water met citroen:

 • Het geeft je energie.
 • Het helpt je spijsvertering op gang te brengen en helpt je lichaam te ontgiften.
 • Citroensap is vooral goed voor je lever, die alle afvalstoffen in je lichaam verwerkt.
 • Het hydrateert je lymfesysteem.
 • Citroensap bevat veel vitamine C wat de ijzeropname bevordert en je weerstand verhoogt.
 • Het bevat ook veel kalium wat goed is voor je hersenen en voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
 • Ondanks dat citroensap zuur smaakt is het juist heel alkalisch en ontzuurt het je lichaam. Een alkalisch lichaam is beter bestand tegen ziektes.
 • Water met citroensap hydrateert en reinigt je huid.

Hoe maak je het?

Citroenwater maken, is eigenlijk heel eenvoudig. Pers een halve tot hele citroen uit en meng dit met een groot glas lauwwarm water. Drink dit altijd op je nuchtere maag (dus voor je ontbijt of andere dranken).

Wil je je stofwisseling nog iets meer activeren (ook fijn als je wat wilt afvallen), voeg dan ook een snufje cayennepeper toe. Als je ’s ochtends niet zoveel tijd hebt, pers dan al een paar citroenen uit en bewaar dit in een flesje in de koelkast. Liever niet voor meer dan drie dagen vooruit, want dan wordt de kwaliteit minder.

Is citroensap slecht voor de tanden?

Net als alle sappen is het zuur in de citroen niet echt goed voor je tandglazuur. Dat gezegd hebbende is het nog altijd veel beter om één keer per dag een glas water met citroensap te drinken, dan gedurende de dag frisdrank en sappen. Maar om je tanden nog wat beter te beschermen, kun je het volgende doen:

 • Drink het sap met een rietje en drink ook lekker door. Dus niet dat je hele kleine slokjes neemt en het lang in je mond laat rondgaan.
 • Drink gelijk erna nog een glas lauw water om na te spoelen. Heb je meteen al flink wat van je dagelijkse vocht binnen!
 • Poets niet gelijk je tanden na het drinken van het citroensap. Doe dit ervoor of wacht anders minimaal een half uur.

Gerelateerde blogs

crosscross-circle