HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Vegetarische courgette en aubergine lasagne

Vegetarische courgette en aubergine lasagne

Bijna iedereen is dol op lasagne. Maar het is ook een behoorlijk heftig gerecht met de lasagnebladen, roomsaus en vlees. Het kan ook anders.

Deze vegetarische versie met veel groente en buffelmozarella is een stuk lichter verteerbaar en zo lekker dat zelfs de meest verstokte carnivoor het vlees niet zal missen.

Bijkomend voordeel van deze ovenschotel is dat je ‘m ook al een dag van tevoren kunt maken en dan vervolgens alleen nog maar in de oven verder hoeft af te bakken.

Voor de lasagne

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

1 courgette
1 aubergine
1 ui
1 teentje knoflook
200 g champignons
500 g passata
1 bol buffelmozzarella
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Een flinke scheut rice cream
Ongeveer 3 eetlepels olijfolie
1 biologische groente bouillonblokje
1 bosje verse Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano en salie)
(Chili)peper naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm de grill van de oven op 250 graden en bekleed je bakplaat met aluminiumfolie.

Snijd de courgette en de aubergine in dunne plakjes. Je kunt gewoon ronde plakjes snijden, maar je kunt er ook voor kiezen om over de lengte van de groenten plakken te snijden met een kaasschaaf. Zo krijg je als het ware 'lasagnebladen'.

Bestrijk alle plakken licht met olijfolie aan beide kanten en verdeel ze over de bakplaat (waarschijnlijk moet je ze in twee of drie porties roosteren). Rooster ze onder de grill, maar let op dit gaat best snel, dus blijf bij je oven! Als ze donker beginnen te kleuren, dan kun je de plakken keren. Grill zo alle porties.

Als je daarmee klaar bent, zet je de oven terug naar de hete lucht of conventionele stand en zet je de temperatuur op 190 graden.

Ondertussen snipper je de ui en knoflook en snijd je de champignons in stukjes. Verhit in een grote hapjes- of koekenpan een eetlepel olie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg dan de champignons toe en bak mooi bruin. Hieraan voeg je de passata en het verkruimelde bouillonblokje toe. Breng op smaak met de (chili) peper en laat even goed doorkoken. Voeg dan ook de rice cream toe.

Hak ondertussen de Italiaanse kruiden behalve de salie fijn en snijd ook de mozzarella vast in blokjes. Voeg de kruiden op het laatst aan de saus toe.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. We gaan hierin de lasagne opbouwen. Begin met een laagje groente. Je kunt kiezen voor een laag alleen aubergine of courgette, of de plakjes met elkaar vermengen.

Hierop komt dan een laagje saus. Zo ga je door en eindig met een laagje saus. Beleg de schotel met de stukjes mozzarella en plakjes salie en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Zet de schotel in de oven en bak in ongeveer 30 minuten af.

Buon appetito!

Tip: Deze lasagne is door het roosteren van de groente wat meer werk. Voor een snellere versie snijd ik wel eens alle groente in blokjes en roerbak ik de courgette en aubergine tegelijk met de champignons. De vollere saus gaat dan in zijn geheel in de ovenschotel en dan maak ik ‘m verder af zoals hierboven. Scheelt een hoop tijd en eigenlijk net zo lekker!

Gerelateerde blogs

crosscross-circle