Linzen zijn lekker voedzaam en licht verteerbaar (anders dan sommige andere peulvruchten). Deze linzensoep is door de exotische specerijen en de kokosmelk heerlijk in de zomer. Maar ook lekker op een wat meer koude dag, omdat de specerijen verwarmend werken.
Doordat ik in dit recept rode splitlinzen gebruik (die zijn dus gespleten) hoeft de soep maar 20 minuten te koken. Kies je voor andere, hele linzen, verdubbel dan de kooktijd. Het is belangrijk dat de linzen goed gekookt zijn, anders kan je lichaam het niet goed verteren. De champignons en erwtjes zijn optioneel. Ik vind het altijd wel lekker als er nog wat extra groente in zit.
Maak een extra grote pan van deze heerlijke soep. Zo heb je een heerlijk diner op de eerste dag en de volgende dag ook nog een lekkere lunch.
Snijd de ui, peper en knoflook fijn en fruit dit kort in de olie in een grote pan. Voeg alle specerijen toe en laat heel eventjes roosteren.
Voeg de tomaten in blik toe en roer goed door. Voeg dan de bouillonblokjes toe, een liter water en de linzen. Breng aan de kook en laat het minimaal 20 minuten doorkoken (de linzen moeten echt goed zacht zijn). Snijd ondertussen de kastanjechampignons in plakjes en bak deze even kort in een koekenpan.
Als de linzen goed gaar zijn, voeg je de kokosmelk toe aan de soep en pureer deze vervolgens met een staafmixer. Proef of de soep goed op smaak is en voeg anders nog wat zout en peper toe.
Breng de soep weer aan de kook en voeg de doperwtjes toe. Laat nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Snijd ondertussen de koriander fijn en voeg deze met de gebakken champignons toe. Serveer eventueel met wat pappadums (Indiase krokante snacks van linzenmeel).
Tip: Gedroogde specerijen zoals kaneel, kurkuma en korianderpoeder zijn heel gezond en goede smaakmakers van stoofgerechten, soepen en sauzen. Bovendien zijn ze lang houdbaar. Dus zeker als je wat minder met pakjes en zakjes wilt koken maar wel van lekker kruidig houdt, is het goed om verschillende specerijen in huis te hebben.