HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Ontbijtcrumble met fruit

Ontbijtcrumble met fruit

Soms komen de beste ideeën voor recepten in me op als ik wat wil maken met wat ik nog in huis heb. Want dat betekent dat je creatief moet zijn (en natuurlijk ook wel íets in huis moet hebben). Veel van de ingrediënten in dit heerlijke verwenontbijtje heb ik dan ook altijd wel in een bepaalde vorm in huis. Zoals fruit. Ik probeer altijd vers fruit te hebben, vaak ook passend bij het seizoen. Maar dit gerecht kan bijvoorbeeld ook perfect met bevroren fruit. Zorg dus dat je daar altijd een paar doosjes van in de vriezer hebt (ook handig voor smoothies). Daarnaast heb ik altijd amandelmeel in huis. Daarmee kun je hele lekkere zoete gerechten maken, zoals pancakes, muffins en deze crumble, zonder dat het hoog in koolhydraten is en dus een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt (zoals gewoon tarwemeel bijvoorbeeld wel doet). En ik ben ook dol op de smaak van amandelmeel, wat je een beetje doet denken aan de smaak van macarons. 

Wees zelf ook lekker creatief en voeg vooral ook toe wat jij lekker vindt. Het recept is voldoende voor twee personen, maar ik kon dit ook easy in m'n eentje op! Het is perfect voor een ontbijt op zondag (kids vinden dit ook vast lekker), maar doet het ook super als een dessert.

Ontbijtcrumble met fruit

Ingrediënten voor 2 personen

2 porties vers fruit. Ik heb voor een appel en een handje blauwe bessen gekozen, maar eigenlijk kan alles, ook bevroren fruit
3 eetlepels amandelmeel
1 eetlepel havermout (verhouding tussen amandelmeel en havermout kan ook 50/50 zijn
1 dessertlepel ahornsiroop of honing
1 theelepel koekkruiden of kaneel
1 eetlepel biologische boter (of kokosolie als je voor vegan gaat) plus een beetje extra om ovenschaaltje in te vetten
Indien in huis, een snufje vanillepoeder of paar druppels vanille essence
Optioneel: wat pitten en zaden of cacaonibs
Voor erbij: een goede biologische Griekse yoghurt (of kokosyoghurt voor de veganversie)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de appel in stukjes en meng met de blauwe bessen en de koekkruiden of kaneel.

Smelt ondertussen de boter in een pannetje

Vet een klein ovenschaaltje in en doe daar het fruit in.

Meng voor de crumble het amandelmeel met de havermout, ahornsiroop, gesmolten boter, het snufje zout en eventueel de vanille totdat het een beetje een plakkerig deegje is. Als je extra's hebt zoals zaden en pitten en/of de cacaonibs. kun je die hier ook aan toevoegen voor een extra crunch.

Verkruimel dit deegje over het fruit en zet de crumble ongeveer 20 minutn in de oven. Het is klaar als het deeg mooi gekleurd is en het fruit er aan de randjes al een beetje bovenuit 'pruttelt'.

Ik vind het het lekkerst als het nog warm is, maar je kunt het ook koud eten. Serveer er de yoghurt bij, of als je voor minder gezond gaat en het als dessert opdient, met een bolletje ijs.

Gerelateerde blogs

crosscross-circle