De zomer staat synoniem voor zon, ijsjes en natuurlijk barbecueën! Heerlijk buiten eten, alleen al van de lucht van een barbecue krijg je spontaan trek.
Helaas betekent het ook vaak dat je te veel en te ongezond eet, maar dat hoeft niet. Met mijn tips wordt je barbecue een stuk gezonder, gevarieerder en naar mijn idee ook nog eens veel lekkerder. Dus steek de kolen maar alvast aan voor een gezonde bbq!
Bij een barbecue worden er gemiddeld vijf grote stukken vlees per persoon geserveerd, waardoor je zomaar een halve kilo vlees verorbert! Dit is natuurlijk veel te veel en ontzettend zwaar voor je lichaam om allemaal te verteren. Wil je toch meerdere soorten vlees serveren, kies dan voor veel kleinere porties, 40 gram per stuk is meer dan genoeg.
Maak zelf kleine burgertjes, saté of worstjes en snijd grotere lapjes klein. Zo kun je toch meerdere smaken proeven, maar eet je aanzienlijk minder.
Vis en schaaldieren zijn ook heerlijk op de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor zalmfilet, garnalenspiesen of tonijn. Bak de filets wel in een aluminium bakje, zodat ze niet uiteenvallen.
Je kunt ook voor een hele vis gaan, zoals een forel en deze roosteren in een speciale visklem. Lekker gevuld met citroen, venkel, knoflook en dille.
Zorg dat je altijd lekker veel groente bij je barbecue hebt. Dit kan natuurlijk in de vorm van een salade, maar je kunt ook veel groenten roosteren.
Kies bijvoorbeeld voor groene asperges (heerlijk met wat zeezout of geraspte pecorino), courgetteplakken, Romatomaatjes, champignons, rode ui of halve little gems (kleine kropjes sla, tip van een vriend van mij en heerlijk met wat balsamicoazijn).
Je kunt groente het beste in een aluminium bakje roosteren, of je maakt er spiesen van. Ook heerlijk; gepofte zoete aardappel. Deze verpak je per stuk in aluminiumfolie en leg je ongeveer 45 minuten tussen de hete kooltjes. Lekker met tzatziki (lees verder voor recept).
Ja, ik weet dat een broodje heerlijk is om te dippen in je saus, maar toch is het echt het beste om gewoon geen brood meer te kopen.
Vaak hebben mensen al een half brood op voordat het eerste stukje vlees nog moet komen. Zonde van je eetlust en deze snelle koolhydraten in combinatie met de vette sausjes doen niets goeds voor je.
Vervang het eventueel door stukjes rauwkost zoals wortel, paprika, radijsjes en komkommer als je toch wat te knabbelen en te dippen wilt hebben.
De kant-en-klare sauzen uit de supermarkt bevatten voornamelijk suiker, zout, ongezonde vetten en e-nummers. Terwijl je de heerlijkste sausjes gemakkelijk zelf maakt. Bij deze twee van mijn favorieten:
Tzatziki:
Meng in een kom 200 ml Griekse (schapen)yoghurt of Skyr met een halve geraspte komkommer, een fijngehakte halve bos munt, een geperst teentje knoflook (of twee als je van scherp houdt), een scheutje olijfolie en wat zout en peper naar smaak. Lekker bij lamsvlees, kip, gehakt, geroosterde groente of gepofte zoete aardappel.
Koude satésaus:
Deze saus is echt geweldig als je van pindasaus houdt! Bij voorkeur maak je deze met een keukenmachine of hakmolen (van een staafmixer). Heb je dit niet, dan kun je ook de staafmixer gebruiken, maar dan moet je wel even de koriander al zelf hakken.
Doe in je machine 3 grote eetlepels kwalitatief goede (biologische) pindakaas zonder suiker (of liever nog, gemengde notenpasta), een half bosje koriander, een halve rode peper, sap en rasp van een halve limoen, een flinke scheut kokosmelk, een beetje sojasaus en wat gemberpoeder.
Meng dit alles goed en voeg dan beetje voor beetje wat water toe tot het de voor jou goede dikte heeft. Ik ben expres wat vaag over de hoeveelheden, want maak hem vooral naar eigen smaak! Heerlijk bij uiteraard (kip)saté, maar ook bij een kippenpootje of een hamburger.