Ik ben zelf dol op frietjes, alleen zijn die natuurlijk niet zo heel goed voor je. Maar homemade zoete aardappelfrietjes uit de oven (of airfryer) zijn dat wel!
Eigenlijk is een zoete aardappel ook geen echte aardappel, maar een knol en bevat ie veel vitaminen en mineralen. En door ze in de oven te bereiden hoef je veel minder vet te gebruiken dan bij frituren.
Nog een bijkomend voordeel is dat de frietjes (mits niet te dik gesneden) in een half uurtje klaar zijn. Ik heb hier drie net even wat anders dan anders versies voor je, met daarbij ook een heerlijke bijpassende dip. Voor een gezonde snackervaring 2.0!
Verwarm de oven voor (bij voorkeur hete lucht) op 190 graden.
Je kunt ervoor kiezen om de frieten met of zonder schil te bakken. Als je ze met schil doet, was de knollen dan goed en verwijder eventuele pitten en plekjes.
Wil je ze liever zonder schil, schil ze dan met een dunschiller, zo gaan er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren (die zitten namelijk het meest net onder de schil). Snijd de aardappels daarna in frieten, normaal formaat (houd jij meer van wat dikkere frieten, dan moeten ze ook wat langer in de oven).
Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg daar de frietjes op. Verdeel de olijfolie en thijm erover en hussel nog even goed door. Bak de frieten ongeveer een half uur in de oven. Schep ze af en toe even om zodat ze goed aan alle kanten kleuren.
Rasp voor de dip de schil van de halve citroen (alleen het geel, niet het wit, dat smaakt bitter). Kies, als je de schil van een citroen gebruikt, altijd voor biologisch, die bevatten namelijk geen waslaagje. Meng dit door de mayonaise en knijp ook het sap van de halve citroen erboven uit (als je niet van al te zuur houdt, doe dan wat minder). Meng de mayonaise goed door.
Haal de friet uit de oven, strooi er nog wat zout over en serveer met de dip.
Snijd en bereid de frietjes hetzelfde als bij de tijmfrietjes, alleen nu verdeel je met de olijfolie het paprikapoeder en de chilipeper erover (hoe meer chili, hoe pittiger!).
Hak voor de dip de munt en knoflook fijn. Meng dit door de yoghurt. Haal de friet uit de oven, strooi er nog wat zout over en serveer met de dip.
Snijd en bereid de frietjes hetzelfde als bij de thijmfrietjes, alleen nu verdeel je met de olijfolie het komijnpoeder en de oregano erover.
Haal vijf minuten voor de eindtijd de frietjes uit de oven en verkruimel de feta erover. Zet terug in de oven en laat de laatste vijf minuten de feta wat smelten op de frietjes.
Meng voor de dip de tahin, het citroensap en de honing goed met elkaar door. Vind je de consistentie te dik, verdun het dan met een beetje water. Omdat de feta al vrij zout is, hoeft er over deze frietjes in principe geen zout meer. Serveer met de dip.