HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Drie keer zoete aardappelfrietjes met dip

Drie keer zoete aardappelfrietjes met dip

Ik ben zelf dol op frietjes, alleen zijn die natuurlijk niet zo heel goed voor je. Maar homemade zoete aardappelfrietjes uit de oven (of airfryer) zijn dat wel!

Eigenlijk is een zoete aardappel ook geen echte aardappel, maar een knol en bevat ie veel vitaminen en mineralen. En door ze in de oven te bereiden hoef je veel minder vet te gebruiken dan bij frituren.

Nog een bijkomend voordeel is dat de frietjes (mits niet te dik gesneden) in een half uurtje klaar zijn. Ik heb hier drie net even wat anders dan anders versies voor je, met daarbij ook een heerlijke bijpassende dip. Voor een gezonde snackervaring 2.0!

Voor de zoete aardappelfrieten met tijm en citroenmayo

Ingrediënten voor 2 tot 3 porties

2 grote of 3 kleine zoete aardappels (de oranje en minder goed te verkrijgen paarse bevatten meer voedingsstoffen dan de roze/witte)
1 eetlepel goede olijfolie
1 dessertlepel gedroogde thijm
4 eetlepels biologische suikervrije mayonaise
½ biologische citroen
Wat grof zeezout naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor (bij voorkeur hete lucht) op 190 graden.

Je kunt ervoor kiezen om de frieten met of zonder schil te bakken. Als je ze met schil doet, was de knollen dan goed en verwijder eventuele pitten en plekjes.

Wil je ze liever zonder schil, schil ze dan met een dunschiller, zo gaan er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren (die zitten namelijk het meest net onder de schil). Snijd de aardappels daarna in frieten, normaal formaat (houd jij meer van wat dikkere frieten, dan moeten ze ook wat langer in de oven).

Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg daar de frietjes op. Verdeel de olijfolie en thijm erover en hussel nog even goed door. Bak de frieten ongeveer een half uur in de oven. Schep ze af en toe even om zodat ze goed aan alle kanten kleuren.

Rasp voor de dip de schil van de halve citroen (alleen het geel, niet het wit, dat smaakt bitter). Kies, als je de schil van een citroen gebruikt, altijd voor biologisch, die bevatten namelijk geen waslaagje. Meng dit door de mayonaise en knijp ook het sap van de halve citroen erboven uit (als je niet van al te zuur houdt, doe dan wat minder). Meng de mayonaise goed door.

Haal de friet uit de oven, strooi er nog wat zout over en serveer met de dip.

Sweet chili fries met munt-yoghurt dip

Ingrediënten voor 2 tot 3 porties

2 grote of 3 kleine zoete aardappels
1 eetlepel goede olijfolie
1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
½ tot 1 theelepel chilipeper (poeder of flakes)
4 eetlepels Griekse yoghurt of Skyr
½ bosje munt
1 teentje knoflook
Wat grof zeezout naar smaak

Bereidingswijze

Snijd en bereid de frietjes hetzelfde als bij de tijmfrietjes, alleen nu verdeel je met de olijfolie het paprikapoeder en de chilipeper erover (hoe meer chili, hoe pittiger!).

Hak voor de dip de munt en knoflook fijn. Meng dit door de yoghurt. Haal de friet uit de oven, strooi er nog wat zout over en serveer met de dip.

Mediterrane frietjes met feta en tahindip

Ingrediënten voor 2 tot 3 porties

2 grote of 3 kleine zoete aardappels
1 eetlepel goede olijfolie
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 dessertlepel gedroogde oregano
4 eetlepels tahin
Sap van een ½ citroen
1 theelepel honing
50 g feta

Bereidingswijze

Snijd en bereid de frietjes hetzelfde als bij de thijmfrietjes, alleen nu verdeel je met de olijfolie het komijnpoeder en de oregano erover.

Haal vijf minuten voor de eindtijd de frietjes uit de oven en verkruimel de feta erover. Zet terug in de oven en laat de laatste vijf minuten de feta wat smelten op de frietjes.

Meng voor de dip de tahin, het citroensap en de honing goed met elkaar door. Vind je de consistentie te dik, verdun het dan met een beetje water. Omdat de feta al vrij zout is, hoeft er over deze frietjes in principe geen zout meer. Serveer met de dip.

Gerelateerde blogs

crosscross-circle