Als je zin hebt in pasta, maar liever niet de hoeveelheid granen en koolhydraten, maak dan eens spaghetti van courgette. Niet alleen voorkom je zo dat je ’s avonds nog een zwaar te verteren bord pasta eet, maar je krijgt ook nog eens een berg extra groente binnen!
Daarnaast is het voor kinderen ook heel leuk om de spaghettisliertjes te maken. Dit heerlijke Siciliaanse gerecht bevat naast enorm veel groente ook sardientjes en pijnboompitjes voor je dagelijkse portie onmisbare omega vetten.
De courgettepasta snijd je gemakkelijk met een spiraalsnijder, maar is tegenwoordig ook kant en klaar te koop in de supermarkt. Die zijn in verschillende versies verkrijgbaar bij je lokale leverancier van kookbenodigdheden (bijvoorbeeld Balthazar Kookwinkel hier op de Gijsbrecht van Amstelstraat of webwinkels, zoals bol.com).
Verwarm een koekenpan en rooster de pijnboompitten op laag vuur. Snipper de ui en de knoflook en snijd de aubergine en de champignons in blokjes. Verwarm in de koekenpan een ruime eetlepel olie en fruit hierin de knoflook en ui. Doe dan de aubergine en de champignons erbij en roerbak tot ze bruin beginnen te worden.
Lek het blik tomaten uit boven een zeef met een bakje eronder om het tomatensap op te vangen. Voeg de tomatenblokjes toe aan de groente en roerbak even mee. Voeg dan ongeveer de helft van het tomatensap toe. Mocht de saus heel erg inkoken kun je later altijd nog wat sap toevoegen, maar laat het niet te waterig worden. Laat de saus op een laag pitje ongeveer tien minuten sudderen.
Ondertussen maak je (of de kinderen) de courgettespaghetti met de spiraalmaker. Volg hiervoor de instructies die bij het apparaat komen (er zijn namelijk meerdere versies). Haal de sardientjes uit de blikjes, verwijder de graatjes en verkruimel ze boven de saus. Laat nog even meekoken. Proef nu eerst de saus goed en breng dan op smaak met zout en peper. De sardientjes zijn namelijk al behoorlijk zout van zichzelf, dus misschien heb je helemaal geen zout nodig.
Om de courgettespaghetti op te warmen kun je twee dingen doen. Of je verwarmt de sliertjes mee in de saus, of je roerbakt ze heel kort in een andere pan. Liever niet koken in water, want dan blijft er niets van over. Als je ze meewarmt of roerbakt; hou het kort, want anders worden ze zacht en papperig. Het is lekkerder (en ook gezonder) als ze nog een beetje een 'bite' hebben.
Verdeel de pasta en de saus over de borden en strooi er de pijnboompitten en eventueel rozijnen over. Dit lijkt een hele rare combi, rozijnen en vis, maar probeer het eens. Het is verrassend lekker!
Tip: Kun je de vertrouwde pasta van granen nog niet loslaten of heb je geen spiraalmaker, kies dan voor pasta van andere granen dan tarwe. Zo heb je pasta van spelt, kamut en bijvoorbeeld zwarte rijst. Deze zijn lichter verteerbaar en hebben minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Je kunt ze kopen bij de biologische winkel, maar ook steeds meer in de gewone supermarkt. Let er in het laatste geval wel op dat het dan 100% van het aangegeven graan is. Soms wordt iets speltpasta genoemd en dan blijkt dat er maar 10% spelt in zit en verder tarwe.