In de decembermaand vliegen de heerlijkheden je om de oren!
Zijn net de pepernoten en speculaasbrokken uit de supermarkt, worden ze gelijk al weer opgevolgd door de kerstkransjes, chocoladesterren en amandelstaven.
Allemaal heerlijk natuurlijk, maar niet altijd even gezond. Probeer daarom eens deze heerlijke glutenvrije appelhavermoutcake.
Niet alleen is hij zo klaar (echt iedereen kan deze cake maken), maar je huis ruikt ook nog eens heerlijk naar de winterse geuren van appel en kaneel. Daar kan geen kransje uit de supermarkt tegenop.
En omdat deze cake toch zo gezond is, hoef je je niet te beperken tot de feestdagen. Heerlijk bij een kop thee of deze warme chocomelk.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom het amandelmeel, havermout, honing en kaneel. Smelt ondertussen op laag vuur de kokosolie en roomboter in een pannetje. Doe dit bij het meelmengsel. Goed mengen tot een stevig beslag.
Bedek de bodem van een ingevette cake-of broodbakvorm met een strook bakpapier en druk hier het mengsel op plat (ik laat altijd een flink stuk van het bakpapier aan beide kanten uitsteken, dan til je de cake er gemakkelijk uit)
Rasp de appels grof en meng het met nog wat kaneel, het sinaasappelrasp, de cranberries en de pecannoten. Spreid dit mengsel bovenop de bodem (mengsel kan een beetje nattig zijn door het sap uit de appels, maar komt goed!).
Zet het blik 30 minuten in de oven en laat het vervolgens goed afkoelen en uitharden voordat je de koek eruit haalt.
Tip: Je kunt de cranberries en pecans natuurlijk vervangen door wat je maar lekker vindt, bijvoorbeeld rozijnen, walnoten, kokos, gojibessen of andere gedroogde vruchtjes en/of noten. Deze cake is ook leuk om met kinderen te maken.