HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Homemade kerstkadootjes

Homemade kerstkadootjes

Vind jij het ook elke kerst weer lastig om een leuk kado te vinden voor je geliefden? Waarom maak je ze dit jaar dan niet eens zelf?

Deze originele home-made kerstgeschenken zullen bij iedereen in de smaak vallen!

Het vijgenrolletje is een ideaal geschenk voor mensen die van kaas houden, want dit smaakt heerlijk bij een kaasplankje.

De X-mas cocoballs zijn speciaal voor alle chocoholics en zoetekauwen. Ze zijn stiekem veel gezonder dan gewone chocola, maar net zo lekker.

Heb je een hamburger-, hotdogs- en tostiliefhebber in de buurt, dan geef je de tomatenketchup natuurlijk!

Ik heb ook nog een recept voor heerlijke kokosmakronen voor je. Maar denk ook eens aan bijvoorbeeld havermoutkerstkransjes, mangochutney of fudge. Op internet vind je meer dan genoeg inspiratie!

Spicy vijgen-notenrol

Ingrediënten voor 2 rollen

250 g gedroogde vijgen, steeltjes verwijderd
75 g rauwe amandelen
100 g gedroogde abrikozen
100 g walnoten
1 volle theelepel (biologische) honing
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel chilipeper
1 eetlepel water

Bereidingswijze

Maal de amandelen in de keukenmachine fijn tot meel en doe het in een grote kom.

Hak de vijgen in grove stukken en maal deze met de eetlepel water, de honing en de specerijen in de keukenmachine tot een grove pasta.

Snijd de abrikozen en walnoten in grove stukken. Doe alles bij elkaar in een grote kom en kneed goed door.

Rol hiervan twee rolletjes (gaat het beste met koude, vochtige handen).

Verpak de rolletjes strak in folie en laat ze ongeveer een week in de koelkast liggen voordat je ze geeft.

X-mas cocoballs

Ingrediënten voor ongeveer 25 tot 30 balletjes

250 g verse dadels
200 g rauwe cashewnoten
2 eetlepels (rauwe) cacao
1 ½ eetlepel gesmolten kokosolie
1 theelepel kaneel
1 theelepel vanillepoeder (of schaafsel van 1 vanillepeul)
1 eetlepel water

Bereidingswijze

Verwijder de pitten van de dadels en hak deze in stukken. Maal deze samen met de cashews fijn inde keukenmachine.

Voeg daaraan de cacao, specerijen, gesmolten kokosolie en water en meng tot een samenhangende pasta.

Als het te droog blijft of je kunt er niet goed balletjes van maken, voeg dan nog klein beetje water en/of kokosolie toe.

Maak balletjes van het mengsel ten grote van een grote knikker/truffel (gaat het beste met koude, vochtige handen) en rol deze door de gemalen kokos. Laat ze een paar uurtjes opstijven in de koelkast.

Tomatenketchup

Ingrediënten voor ongeveer 500 ml ketchup

1250 g goede kwaliteit tomaten
5 teentjes knoflook, gepeld
1 stukje verse gember van ongeveer 3 cm, geschild
3 gedroogde chilipepers zonder zaadjes
60 ml appelcider azijn (of witte wijnazijn)
½ eetlepel zeezout
3 eetlepels kokosbloesemsuiker (veel gezonder dan gewone suiker en tegenwoordig ook te koop in de supermarkt)

Bereidingswijze

Was de tomaten en snijd ze in grove stukken. Hak de gember en knoflook fijn (met de hand of in een hakmolen).

Doe in een grote pan alle ingrediënten en verwarm. Blijf regelmatig roeren zodat de tomaten niet aanbranden en ze langzaam zacht worden. Dit duurt ongeveer 25 minuten.

Pureer het hierna met de staafmixer. Zeef het daarna door een medium-fijne zeef, tot het een mooie gladde consistentie is (duw goed al het vocht uit de pulp in de zeef). Het is dan nog vrij dun.

Doe het weer terug in de pan en breng het aan de kook. Laat het op een laag vuurtje indikken totdat het de dikte van ketchup heeft. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

Het beste is om de ketchup te bewaren in een gesteriliseerde weckpot. Om de pot te steriliseren was je ‘m eerst goed af.

Breng ondertussen in een grote pan genoeg water aan de kook zodat de pot daarin helemaal onder water ligt. Laat de pot ongeveer 10 minuten in het kokende water liggen.

Haal de pot met behulp van een schone tang uit het water en laat hem aan de lucht drogen op een schone theedoek.

Giet de nog hete ketchup in de weckpot en sluit goed af. Laat de ketchup eerst goed afkoelen en zet het dan in de koelkast.

Ongeopend blijft de ketchup wel een half jaar goed. Na openen is hij in de koelkast nog een maand houdbaar.

Gerelateerde blogs

crosscross-circle