De winter mag dan een hoop nadelen hebben (kou, regen, snotneuzen), er zijn ook voordelen. Zoals bijvoorbeeld warme chocolademelk. Want zeg nou zelf, dat smaakt toch het lekkerst als het buiten goed guur is!
Natuurlijk kun je kiezen voor kant-en-klare chocomel uit een zakje of pakje. Maar deze zitten vaak vol suiker, goedkope melk(poeder) en conserveringsmiddelen. Dat kan gezonder en naar mijn mening vooral ook veel lekkerder.
Ik vind mijn hot coco het lekkerst als ie verwarmend en een beetje pittig is. Daarom voeg ik altijd koekkruiden toe. In koekkruiden zit onder meer gember en kaneel. Deze specerijen verwarmen en zijn dus extra fijn in de koude maanden. Maar ook (rauwe) cacao is supergezond door de vele antioxidanten en mineralen.
En voor erbij, heerlijke gezonde kokosmakronen die gemaakt zijn van slechts vier ingrediënten. Klaar voordat je het weet!
Doe de cacao in een grote mok en giet hier een heel klein beetje melk bij om er een papje van te maken.
Schenk de rest van de melk in een pannetje met de koekkruiden, vanille, honing/ahorn en eventueel het snufje zout en chili.
De chili en zout versterken de smaak van de cacao en geven het wat meer een 'kick'. Breng dit aan de kook.
Om het lekker schuimig te krijgen, is het van belang om gelijk te gaan roeren met een garde.
Zelf gebruik ik een klein zeefje aan een steel, dit maakt het nog romiger. Maar misschien heb je wel zo’n elektrisch melkopschuimertje, ook prima.
Als het gaat koken, laat je het heel even opkomen en dan haal je het van het vuur.
Schenk een beetje op het cacaopapje en meng goed door. Doe daarna al roerend de rest erbij. Als je een mooie schuimlaag hebt, kun je deze op je chocolademelk scheppen. Goed blazen, want dit is hot, hot, hot!
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng de honing met het kokosschaafsel in een kom.
Scheid de eieren en voeg het bakpoeder aan de eiwitten toe (het eigeel gebruiken we niet).
Klop het eiwit met een mixer (of eventueel handgarde, maar dat is wel zwaar!) totdat het een stevig schuim is. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het schuim eruit valt.
Meng het opgeklopte eiwit met het kokosschaafsel.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Doe het eiwitkokosmengsel in een spuitzak en spuit mooie makroontjes op het bakpapier.
Heb je geen spuitzak, schep dan bergjes met twee lepels. Bak de kokosmakronen ongeveer 20 minuten totdat ze lichtbruin zijn.