Ei met makreel, avocado en kruiden/pittensalade

Dit gerecht is super gemakkelijk te maken en kun je eten als brunch, lunch of zelfs als ontbijt (als je een hartige ontbijter bent). Alle ingrediënten in dit gerecht dragen bij aan een gezond en sterk immuunsysteem. Zo bevatten eieren onder meer vitamine D en ijzer, makreel en avocado veel gezonde omega 3, de kruidensalade vitamine A en C en de zaden veel zink en ook weer ijzer. Als je liever geen vis eet, vervang dan de makreel door wat extra avocado.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 2 eieren
  • 50 gram gestoomde makreel
  • 25 gram slamelange met in ieder geval spinazie erin
  • ½ avocado
  • 6 kleine tomaatjes
  • paar takjes peterselie
  • paar takjes dille
  • 1 eetlepel gemende zaden en pitten (denk hierbij aan pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad, lijnzaad en sesamzaad)
  • 1 theelepel olijfolie extra vergine
  • 1/2 theelepel appelcider azijn
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Kook de eitjes vier minuten zodat ze nog wat zacht zijn*. Snijd ondertussen de spinazie en kruiden fijn en meng dit met de olie, azijn en pittenmix. Snijd de halve avocado in plakjes. Laat de eieren schrikken en pel ze. Maak een mooi bord op met de eieren, tomaatjes, avocado, makreel en kruidensalade. Desgewenst kun je er een geroosterd zuurdesem broodje bij serveren.

Tip: Houd je wel van vis, maar niet van makreel? Ook andere vette vissoorten zoals zalm en sardines gaan hier heel goed bij.

*De eidooier bevat de meeste voedingsstoffen van het ei, ook de meeste eiwitten (in tegenstelling tot het eiwit zelf, wat vooral water bevat). De voedingsstoffen zijn beter opneembaar uit een (half)zacht gekookt eitje dan wanneer het hardgekookt is.