HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Just breathe out & let go

Just breathe out & let go

Heb jij ook wel eens de tip gekregen om diep in te ademen als je gespannen of gestressed bent? Ongetwijfeld goed bedoeld en natuurlijk is het ook belangrijk om diep in te ademen. Je inademing bevat immers nieuwe zuurstof en geeft letterlijk en figuurlijk lucht.

Maar goed ademen bestaat niet alleen maar uit inademen. Uitademen is minstens zo belangrijk. Zeker op de momenten dat je wat meer rust kunt gebruiken en spanning in je lijf voelt. Goed uitademen is de ultieme manier om los te laten.

Ademhaling is yin en yang

In onze wereld is in alles het principe van yin en yang aanwezig. Het zijn elkaars tegenpolen, maar tegelijkertijd vullen ze elkaar ook aan. Yin kan niet zonder yang en andersom. Yang staat voor leven, mannelijk, licht, warmte, beweging. Yin staat voor dood, vrouwelijk, donker, kou en verstilling.

Inademen is yang en uitademen juist yin. Yin en yang werken het beste als ze in balans zijn. Spanningen en stress zijn yang. Dus goed uitademen brengt je juist wat meer yin en balans.

Stilte in je adem geeft stilte in je hoofd

Nog meer yin is even helemaal niet ademen, ook wel retentie van de adem genoemd. Uiteraard niet voor te lange tijd, want dan krijg je het juist benauwd! Maar even een korte pauze inlassen tussen uit- en inademing kan heel veel rust geven.

De volgende ademhalingsoefening is uitermate geschikt als je druk, gespannen of emotioneel bent. Je kunt deze ademhalingstechniek toepassen op een moment van acute stress om rustiger te worden in je hoofd en lijf en zo de adrenaline weer wat te laten zakken. Maar je kunt deze ademhaling ook dagelijks oefenen als een kleine mindfulness oefening. Op die manier kun je trainen om in spannende situaties rustiger te blijven en dus acute stress te voorkomen.

Yin ademhalingsoefening voor rust

  • Zorg dat je goed rechtop zit. Dit kan in kleermakerszit op een matje of kussen, maar kan ook op een rechte stoel als dat fijner is.
  • Laat je buik helemaal los, zodat je daar veel ruimte hebt voor de ademhaling. Je kunt de ogen sluiten als je dat fijn vindt, om je wat meer van prikkels van buitenaf af te sluiten.
  • Adem nu diep in, maar let op; doe dit niet al te krachtig. Je zuigt de ademhaling rustig door je neusgaten naar binnen. Probeer deze ademhaling over 4 tot 8 tellen uit te smeren.
  • Dan adem je ook in minimaal hetzelfde aantal tellen weer uit, ook door de neus. Adem helemaal leeg en blijf vervolgens een aantal tellen leeg. Het is niet de bedoeling dat je benauwd wordt. De pauze duurt totdat je lichaam aangeeft dat het behoefte heeft aan een nieuwe ademhaling.

Je zult merken dat, naarmate je de oefening vaker doet én rustiger wordt, je ademhalingen maar ook de pauzes langer worden. Volg je ademhaling met je volledige aandacht. Ervaar je spanningen, emoties of stressvolle gedachtes? Beeld je dan in dat je deze met elke bewuste uitademing iets meer loslaat, iets meer uit je lichaam en hoofd verwijdert.

Just breathe out and let go...

Gerelateerde blogs

crosscross-circle