Commit 2 Yourself

Bij HoliBody willen we je motiveren en inspireren om op alle fronten zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Of dat nou om fysieke in- of ontspanning gaat, gezond eten of om wat rust en helderheid in je hoofd. Maar zoals gezegd, wij kunnen jou alleen motiveren en inspireren; je moet het uiteindelijk zelf doen. En daarover gaat dit tweede thema van 2020, “Commit to Yourself”. Over discipline, daadkracht en misschien een stukje ambitie. Maar ook over zelfkennis, zelfcompassie en je grenzen bewaken. Eigenschappen die soms lastig samen lijken te gaan. Want er zijn genoeg mensen met discipline, maar met gebrek aan zelfcompassie. Of juist mensen die zo hun grenzen bewaken, dat ze nooit buiten hun comfortzone komen. Dus hoe kun je nou liefdevol naar jezelf zijn en je tegelijkertijd ook de nodige trap onder je kont geven?

Waarom is de juiste keuze maken zo lastig?

Het begint met te realiseren dat lief zijn voor jezelf niet hetzelfde is als altijd het comfortabele opzoeken. Juist niet. Het leven hoeft niet altijd leuk en gezellig te zijn, om goed te zijn. We weten dat een avondje Netflixen heerlijk is en op z’n tijd ook helemaal prima. Maar elke avond op de bank hangen is natuurlijk niet zo goed. En je een keer te buiten gaan aan junkfood of chocola moet kunnen. Maar elke dag ongezond eten doet helemaal niks voor je. Het richt juist schade aan. Waarom is het dan toch soms zo moeilijk om de juiste keuze te maken? Ik denk dat dat komt omdat we de dingen, die goed en gezond voor ons zijn, zien als verplichtingen en niet als bewuste keuzes uit liefde voor onszelf.

Intuïtie versus excuses

Zowel in mijn lessen als wanneer ik klanten bijv. voedingsadvies geef, zeg ik ze altijd te luisteren naar hun lichaam of naar hun intuïtie. Als iets echt niet goed voelt, dan is het wellicht ook niet goed voor jou. Maar dan moet je wel goed je “inner voice” (intuïtie) van je “inner demon” kunnen onderscheiden (zoals ik ze noem). Je inner voice vertelt je wat goed voor je is, je inner demon heeft helaas niet het beste met je voor en maakt excuses. Leer die twee te onderscheiden. Een voorbeeld: stel je bent net hersteld van de griep en je voelt dat je energie nog niet optimaal is, dan kun je op basis daarvan voor een lichte yogales kiezen. Dit is je inner voice die je raad geeft. Kom jij ’s avonds thuis na je werk en je kiest voor helemaal niet sporten omdat je moe bent, dan is dit je inner demon die een excuus verzint. Word je hiervan bewust. Zoals gezegd; zelfkennis is een belangrijke eigenschap voor liefdevolle zelfdiscipline.

Gedachtes worden werkelijkheid

De juiste mindset is hierbij super belangrijk. Allereerst die zelfcompassie. Denk vriendelijke gedachtes over jezelf. Hoe positiever jouw zelfbeeld is, hoe gemakkelijker om ook de juiste keuzes voor jezelf te maken (die inner demon kan helemaal niks met zelfvertrouwen en zelfliefde!). Dus vertel jezelf regelmatig wat een fijn en goed persoon je bent. En hoe jij jouw liefdevolle aandacht verdient. Bijv. elke ochtend voor de spiegel (je mag het natuurlijk luid uitroepen, maar het in je hoofd laten resoneren werkt ook ;-)). Daarnaast is het goed om jezelf weerbaarder en daadkrachtiger te maken met kleine uitdagingen. En zo te leren dat oncomfortabel juist goed kan zijn. En dat je meer aankunt dan je denkt. Hoe meer je hiervan doordrongen wordt, hoe gemakkelijker je met grotere uitdagingen en tegenslagen omgaat. Een geweldige manier om dit te trainen is bijv. door elke ochtend koud af te douchen. Of bijv. een aantal weken elke dag een uur eerder op te staan. Dit zijn twee voorbeelden die je uit je comfortzone halen, die vast niet even prettig voelen, maar die je wel daadkrachtiger en weerbaarder maken. Én allebei ook nog eens bijdragen aan je welzijn. Want koud douchen is bijv. enorm goed voor je weerstand en geeft gelijk energie. En dat uurtje extra kun je gebruiken voor meditatie, sporten, werken of waar jij deze gewonnen tijd voor nodig hebt. En zo zijn er natuurlijk legio persoonlijke uitdagingen die je kunt bedenken.

Dus: geef jezelf die liefdevolle trap onder je kont, doe je workout, eet je veggies of ga op tijd naar bed. Kies voor jezelf, zorg voor jezelf en geef om jezelf. Zoals het bekende sportmerk altijd zegt:

“Just do it”!