HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

NO-vember: 7 positieve effecten van een maand zonder alcohol

NO-vember: 7 positieve effecten van een maand zonder alcohol

We weten allemaal dat (veel) alcohol niet goed is voor ons lichaam. Toch is het soms lastig om dat glas wijn of bier te laten staan. Er zijn altijd wel redenen om te drinken. En soms, of best vaak, is het een gewoonte.

Wat je reden ook is om te drinken en of dat nou veel is of weinig (en wat is eigenlijk veel of weinig?), een maand niet drinken is voor iedereen en op alle fronten goed. Ik doe dit, samen met mijn man, in ieder geval altijd in november, door ons omgedoopt tot NO-vember. Voor ons is dit de perfecte maand om de alcohol te laten staan.

Het past goed bij het karakter van de herfst om wat naar binnen te keren en te verstillen. Bovendien komt daarna natuurlijk december met allerlei feestdagen, waarbij we vaak wel weer een drankje drinken. De volgende zeven positieve effecten ervaar ik eigenlijk altijd in en na deze maand niet drinken.

1. Je lever vaart er wel bij

De lever heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om één glas alcohol te verwerken. Een bijwerking hiervan is dat de alcohol wordt omgezet in de giftige stof acetaldehyde die je lever beschadigt. Als je veel drinkt beschadig je je lever, maar ook is hij constant druk met het verwerken van die alcohol. Terwijl je lever nog veel meer taken heeft.

Een periode niet drinken helpt je lever dus te herstellen, maar hij kan dan ook weer zijn andere taken goed oppakken, zoals het reinigen van je lichaam en bloed.

2. Je slaapt beter

Ook al val je soms sneller in slaap door een 'slaapmutsje', je slaapt door alcohol wel onrustiger en minder diep. Dit komt onder meer doordat die lever weer hard aan de slag moet (je lever is het meest actief tussen twee en drie uur ’s nachts).

Alcohol beïnvloedt daarbij ook je centrale zenuwstelsel, wat zorgt voor de onrust. Daarnaast verstoort het de diepere remslaap met als gevolg dat je alle indrukken van de dag minder goed verwerkt en niet uitgerust wakker wordt.

3. Je bent helderder en meer actief

Dit komt ook door de twee vorige punten. Want als je lever meer rust heeft, heeft je lichaam meer energie voor andere zaken. En een betere nachtrust zorgt er ook voor dat je overdag meer energie hebt.

Maar alcohol heeft ook zijn invloed op je hersenen. Een periode niet drinken geeft letterlijk meer helderheid in je geest en maakt dat je je beter kunt concentreren. Ook je geheugen verbetert als je een tijd lang sober bent.

4. Het is goed voor de buikomvang

Alcohol bevat veel suikers en dus loze calorieën. En deze worden met name opgeslagen als buikvet (ook wel het bekende bierbuikje). Een maandje geen alcohol draagt dus ook nog eens bij aan een gezond gewicht.

5. Je ziet er beter uit

Misschien niet het allerbelangrijkste, maar toch zeker een fijn bijkomend effect van niet drinken, is dat je er beter uitziet. Alcohol draagt namelijk bij aan vroegtijdige veroudering van je huid, maar ook haar en nagels.

6. Het maakt je bewust

Dit effect is niet zozeer fysiek maar wel mentaal: als je een langere periode stopt met drinken, dan valt je pas op hoe vaak je drinkt uit gewoonte. Hoe dat dagelijkse wijntje of biertje er langzaam in is geslopen.

Wellicht merk je dan ook op dat het helemaal niet altijd nodig is. Dat je ook een fijn en lekker leven kan hebben als je niet (dagelijks) drinkt.

7. Het bespaart je geld

Een maand niet drinken kan je een hoop geld besparen. Een fles wijn is immers duurder dan een pakje thee. En een cocktail kost je een stuk meer dan een frisje. Misschien ga je sowieso wel iets minder vaak uit. En van dat geld kun je jezelf dan op andere dingen trakteren zoals bijvoorbeeld een dagje Spa of een filmpje pakken.

Doe je mee met NO-vember?

Lijkt je dit ook wel wat? Waarom doe je het dan ook niet een keer? En mocht november voor jou echt niet de beste maand zijn, kies dan een periode die wel voor jou werkt. Ik weet zeker dat het je minimaal drie of meer van bovenstaande voordelen gaat brengen (en wellicht nog wel meer!)

Gerelateerde blogs

crosscross-circle