Als personal trainer zie ik vaak mensen die een verstoorde relatie met eten hebben. Ze eten vaak te veel, maar soms ook te weinig. Of ze zijn in hun hoofd 24/7 bezig met wat en wanneer te eten. Ook ik ben in het verleden op een onnatuurlijke manier met eten bezig geweest. Totdat ik intermittent fasting (IF) ging toepassen... In deze blog vertel ik je hoe IF je kan helpen om weer op een meer intuïtieve en natuurlijke manier te leren eten.
Zin in eten voelt als iets mentaals, maar wordt voor een groot deel geregeld door iets fysieks, namelijk leptine. Leptine is het hormoon dat het gevoel van honger en verzadiging reguleert. En zoals je weet, kunnen hormonen, zeker wanneer ze uit balans zijn, gekke dingen met ons doen. In het lichaam, maar ook in het hoofd.
Ik ga hier niet een lang en ingewikkeld verhaal vertellen over hoe dit scheikundig allemaal werkt in ons lichaam, maar bij veel mensen is het hele proces omtrent leptine verstoord. Ze worden resistent voor dit hormoon, waardoor onze hersenen niet meer kunnen signaleren dat we vol zitten. Hierdoor kan het zijn dat je altijd honger hebt, of juist niet.
Deze resistentie kan komen door overgewicht (leptine wordt aangemaakt in onze vetcellen), maar ook bijvoorbeeld doordat er té veel en dan vooral suikers gegeten wordt. Dit zorgt voor een verhoogde insulineproductie, wat weer invloed heeft op de vetopslag.
Door te vasten (of dat nou met de 16:8-methode is of een andere manier), leert ons lichaam opnieuw het gevoel van verzadiging te herkennen. Het leert dat als het een periode geen voedsel binnenkrijgt, het ook ergens anders energie vandaan kan halen, namelijk uit onze vetopslag.
Hierdoor stimuleren we onze vetverbranding, vallen we eventuele overtollige kilo’s af en reguleert ons lichaam weer de aanmaak van leptine en hoe het door de hersenen wordt gelezen. Dit resulteert uiteindelijk in minder honger en sneller het gevoel van verzadiging na een maaltijd.
Maar naast dit chemische proces doet IF nog meer. Het geeft namelijk ook rust. Je weet precies wanneer je wel en niet kunt eten. Je hoeft dus niet de hele dag met eten bezig te zijn.
Dit klinkt misschien als juist tegenstrijdig als je het hebt over intuïtief eten (want er is een duidelijk afgekaderde 'eatingwindow'). Maar vasten past goed past bij ons lichaam en we hoeven echt niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te eten. Je zult merken dat het logisch en natuurlijk voelt.
Dat is overigens niet zo als je net begint met vasten. In het begin zul je er juist wat meer mee bezig zijn, omdat je nog moet wennen aan het nieuwe ritme en hoe dit toe te passen in je leven. Ook zal je metabolisme en hormoonhuishouding een tijdje nodig hebben om zich aan te passen aan deze nieuwe structuur.
Het kan dan ook zijn dat je in het begin juist meer honger hebt en zelfs wat aankomt. Maar na twee tot vier weken zul je, zowel fysiek als mentaal, de voordelen gaan merken van IF. En ervaren hoe bevrijdend het kan zijn om je lichaam en geest de rust te geven van een poosje niet eten.