Healthy homemade bonbons

Na de Energizing Easter lessen met Pasen serveerden we healthy homemade paaseitjes bij de thee. Want bij feestdagen hoort wat lekkers, maar dat hoeft niet gelijk heel ongezond te zijn, toch? Iedereen vond ze dan ook heerlijk en wilden gelijk het recept. Dus bij deze! Ik had ze voor deze gelegenheid een eivorm gegeven, maar je kunt ze natuurlijk in elke vorm maken (vandaar dat ik ze ook healthy homemade bonbons noem), balletjes, reepjes of er bijv. met Kerstmis sterretjes uitsteken. Zo zijn ze voor elk moment (feest of geen feest) geschikt!

Nou ben ik nooit zo’n ster met exacte gewichten en aantallen bij recepten. Zeker bij dit soort dingen kun je haast niet fout gaan. Het is vooral tussendoor even goed proeven en naar jouw smaak meer van het een of ander toevoegen.

Healthy homemade bonbons met banaan en kokos:

Ingrediënten voor ong. 15 tot 20 eitjes of balletjes:

 • 125 gram gedroogde vijgen
 • 125 gram gedroogde dadels (verse kunnen ook, maar dan heb je minder kokosolie nodig)
 • 75 gram gedroogde bananenplakjes
 • Ongeveer 2 eetlepels gesmolten kokosolie
 • Handje geraspte kokos
 • Eventueel een maatschepje vegan proteïne poeder met bananensmaak (had ik toevallig nog, maar hoeft niet per se)
 • 30 gram witte chocolade (ik had een lactosevrije versie met rijstmelk)

Bereidingswijze:

Maal in een keukenmachine of blender de vijgen en dadels fijn. Voeg daarna de kokos, bananenstukjes en eventueel proteïne poeder toe en laat echt even een tijdje goed draaien. Voeg dan de kokosolie toe. Als het nog te droog is, kun je nog wat extra kokosolie toevoegen, of een klein beetje water. Vorm van het mengsel de eitjes, balletjes of reepjes. Leg deze op een met bakpapier beklede plaat en laat ze even een uurtje opstijven in de koelkast.

Smelt ondertussen de chocola au bain-marie. Schud dan met een vork de chocola over de bonbons zodat er een slordig streepjespatroon ontstaat. Zet terug in de koelkast totdat de chocola hard is.

Healthy homemade bonbons met walnoten, chocola, sinaasappel en gember:

Ingrediënten voor ong. 15 tot 20 eitjes of balletjes:

 • 125 gram gedroogde vijgen
 • 125 gram gedroogde dadels (verse kunnen ook, maar dan heb je minder kokosolie nodig)
 • 100 gram walnoten
 • Sap en rasp van 1 kleine sinaasappel
 • 1 dessertlepel (rauwe) cacaopoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 50 gram pure chocolade (ik had een variant met sinaasappel en gember)

Bereidingswijze:

Je start hetzelfde als bij de vorige bonbons; dadels en vijgen vermalen en dan ook de walnoten erbij en goed doormalen. Voeg dan de rasp en het sap van de sinaasappel, de gember en de cacao toe en meng goed. Waarschijnlijk is het mengsel al wat zachter dan die van de bananenbonbons, door het sap, maar mocht je het nog wat te droog vinden, voeg dan ook hier weer een klein beetje water toe. Vorm de bonbons, leg ze op een met bakpapier beklede plaat en laat ze opstijven in de koelkast.

Smelt de pure chocola au bain-marie en doop de bonbons voor de helft in de pure chocola (dit gaat gemakkelijk met een satéprikker). Laat de chocola goed uitharden in de koelkast.

Tip: Met dit soort homemade sweets kun je eigenlijk erin doen wat jij lekker vindt. Denk ook eens aan gedroogd fruit zoals cranberry’s, abrikozen, mango en ananas. Alle soorten noten kunnen erin (of een mix) en ook met specerijen kun je eindeloos variëren. Wat dacht je bijv. van koekkruiden, kaneel, vanille, kardemom, matchapoeder of een beetje chili (lekker met chocola!). Zo kun je elke keer weer wat anders op tafel zetten.