Bij feestdagen hoort wat lekkers, maar dat hoeft niet gelijk heel ongezond te zijn, toch?
Je kunt de bonbons qua vorm aanpassen aan elke gelegenheid. Ik heb ze nu met Pasen een eivorm gegeven, maar je kunt ze natuurlijk in elke vorm maken (vandaar dat ik ze ook healthy homemade bonbons noem).
Balletjes kan, of reepjes of er bijvoorbeeld met Kerstmis sterretjes uitsteken. Zo zijn ze voor elk moment (feest of geen feest) geschikt!
Nou, ik ben nooit zo’n ster met exacte gewichten en aantallen bij recepten. Zeker bij dit soort dingen kun je haast niet fout gaan. Het is vooral tussendoor even goed proeven en naar jouw smaak meer van het een of ander toevoegen.
Tip: Met dit soort homemade sweets kun je eigenlijk erin doen wat jij lekker vindt. Denk ook eens aan gedroogd fruit zoals cranberries, abrikozen, mango en ananas. Alle soorten noten kunnen erin (of een mix) en ook met specerijen kun je eindeloos variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van koekkruiden, kaneel, vanille, kardemom, matchapoeder of een beetje chili (lekker met chocola!). Zo kun je elke keer weer wat anders op tafel zetten.
Maal in een keukenmachine of blender de vijgen en dadels fijn.
Voeg daarna de kokos, bananenstukjes en eventueel proteïnepoeder toe en laat echt even een tijdje goed draaien. Voeg dan de kokosolie toe.
Als het nog te droog is, kun je nog wat extra kokosolie toevoegen, of een klein beetje water.
Vorm van het mengsel de eitjes, balletjes of reepjes. Leg deze op een met bakpapier beklede plaat en laat ze even een uurtje opstijven in de koelkast.
Smelt ondertussen de chocola au bain-marie. Schud dan met een vork de chocola over de bonbons zodat er een slordig streepjespatroon ontstaat.
Zet terug in de koelkast totdat de chocola hard is.
Je start hetzelfde als bij de vorige bonbons; dadels en vijgen vermalen en dan ook de walnoten erbij en goed doormalen.
Voeg dan de rasp en het sap van de sinaasappel, de gember en de cacao toe en meng goed.
Waarschijnlijk is het mengsel al wat zachter dan die van de bananenbonbons, door het sap, maar mocht je het nog wat te droog vinden, voeg dan ook hier weer een klein beetje water toe.
Vorm de bonbons, leg ze op een met bakpapier beklede plaat en laat ze opstijven in de koelkast.
Smelt de pure chocola au bain-marie en doop de bonbons voor de helft in de pure chocola (dit gaat gemakkelijk met een satéprikker). Laat de chocola goed uitharden in de koelkast.