HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Intermittent Fasting: dieethype of gouden vondst?

Intermittent Fasting: dieethype of gouden vondst?

Over intermittent fasting, ofwel, vasten met tussenpozen, is veel informatie te vinden. Er zijn veel verschillende soorten methodes zoals de 16:8 methode (16 uur vasten, 8 uur eten), de 5:2 methode (5 dagen normaal eten, 2 dagen weinig) of de warrior methode (één grote maaltijd per dag).

Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Is het dé leefstijl waarmee we optimale gezondheid kunnen bereiken of is het de zoveelste hype in dieetland? Ik vast nu zelf ruim vijf jaar en ik ben overtuigd van het eerste. Daarom deel ik graag mijn bevindingen met je.

Mijn zoektocht naar een optimaal voedingsplan

Ik ben mijn hele volwassen leven al met eten en gezondheid bezig en heb dan ook vele voedingstrends gevolgd; low calorie, low fat, low carb, vegan. En met wisselend succes...

Door mijn opleiding tot orthomoleculair voedingsadviseur begrijp ik hoe het lichaam werkt en wat het nodig heeft. Maar toch was ik, ondanks dat ik door mijn opleiding een gezond eetpatroon had ontwikkeld, niet echt tevreden met mijn lichaam en hoe ik mij voelde. Ik had vaak energiedips, kon enorm veel eten en had ook vaak zin in zoet.

Bovendien merkte ik dat naarmate ik ouder werd, het steeds lastiger werd om op mijn ideale gewicht te blijven. Ondanks gezond eten en veel bewegen. Kortom, ik was er te veel mee bezig, met te weinig resultaat...

Intermittent fasting. Het ei van Columbus?

Totdat ik over intermittent fasting las. De vele, wetenschappelijk onderbouwde, gezondheidsvoordelen spraken mij uiteraard aan: meer energie, minder dips, een hogere vetverbranding en daardoor een lager vetpercentage.

Daarnaast zou het ook gezonder zijn voor de organen, hormonale schommelingen tegengaan, celvernieuwing stimuleren, veroudering vertragen, ontstekingsremmend zijn en zelfs de gezondheid van je hersenen bevorderen.

En dat terwijl je eigenlijk kan eten wat je wilt, als je je maar aan je vastenperiode houdt. Nou, dat moest ik natuurlijk proberen!

Geen ontbijt? Geen probleem!

De 16:8 methode sprak mij het meest aan en ik besloot dat ik zou vasten van zeven uur ’s avonds tot elf uur ’s ochtends (je bent vrij om zelf die tijden te bepalen). Ik moest wel wat diepgewortelde overtuigingen overboord gooien. Bijvoorbeeld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.

Al na een paar dagen merkte ik (je lichaam moet even aan deze nieuwe manier van eten wennen) dat ik juist veel meer energie in de ochtend had en ook helemaal geen honger. Het kostte mij geen enkele moeite om pas om elf uur mijn eerste maaltijd te eten.

Daarnaast verdwenen de dips in mijn bloedsuikerspiegel, had ik minder trek gedurende de dag en ook minder zin in zoet. Ook ’s avonds na zeven uur niet meer eten was geen probleem. Sterker nog, op de dagen dat ik lesgaf, stopte ik nog eerder met eten en had ik toch geen honger na het lesgeven, noch de volgende ochtend. Het beviel mij dus uitstekend!

De grootste valkuil van IF

Wel kwam ik er al snel achter dat er een grote valkuil is, waardoor je de voordelen van IF niet optimaal ervaart. En dat is dat je toch niet alles kunt eten wat je wilt, dat is echt een fabeltje. Gezond eten moet nog wel steeds de boventoon voeren.

Toen ik dat eenmaal doorhad en het combineerde met mijn richtlijnen vanuit de orthomoleculaire voeding ging het als een trein. De resultaten? Meer energie, een lager vetpercentage (en dus een aantal kilo’s lichter), minder trek (ook in zoet), helderder in mijn hoofd, maar vooral ook een zeer relaxte relatie met eten. Ik eet nu binnen mijn 8 uur 'overall' heel gezond, maar geniet ook van mijn guilty pleasures zoals roomijs, een patatje of een glaasje wijn.

Overigens blijf ik wel experimenteren met de verschillende manieren van IF. Zo verklein ik nu regelmatig mijn eatingwindow tot 'slechts' 4 à 5 uur en eet ik dan ook maar twee maaltijden in plaats van drie.  Dit doe ik vooral op de dagen dat ik in de avond lesgeef, omdat ik merk dat lesgeven op een volle maag voor mij niet optimaal is. En sommige dagen eet ik juist weer iets meer.

Is Intermittent Fasting ook iets voor jou?

Inmiddels heb ik al meerdere opleidingen gevolgd en boeken gelezen over IF. Aan de hand daarvan maakte ik speciaal voor vrouwen een op maat gemaakt plan in combinatie met orthomoleculaire voeding. Met dit plan heb ik de afgelopen jaren al veel vrouwen geholpen, en met succes. Zowel met personal training als met small group training.

Het is overigens geen one-size-fits-all! Er zijn veel verschillende manieren om te vasten, net als dat er veel verschillende mensen zijn. Om die reden krijg je als je met mij aan de slag gaat altijd een plan op maat dat naadloos bij jou past. Wil je dat ook of wil je meer informatie? Stuur me gerust even een mailtje: info@holibody.nl

Gerelateerde blogs

crosscross-circle