Intermittent Fasting

De laatste tijd lees je steeds meer over intermittent fasting, ofwel, vasten met tussenpozen. Er zijn veel verschillende soorten methodes zoals de 16:8 methode (16 uur vasten, 8 uur eten), de 5:2 methode (5 dagen normaal eten, 2 dagen weinig) of de warrior methode (één grote maaltijd per dag). Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Is het dé leefstijl waarmee we optimale gezondheid kunnen bereiken of is het de zoveelste hype in dieetland? Ik vast nu zelf ruim drie jaar en ik ben overtuigd van het eerste. Daarom zal ik de komende weken een aantal blogs schrijven over IF; hoe het werkt, wat het voor je doet, de feiten en fabels én uiteraard mijn eigen bevindingen. En daar gaat deze eerste blog over.

Mijn zoektocht naar een optimaal voedingsplan

Ik ben mijn hele volwassen leven al met eten en gezondheid bezig en heb dan ook vele voedingstrends gevolgd; low calorie, low fat, low carb, vegan; ik heb het allemaal gedaan met wisselend succes. Door mijn opleiding tot orthomoleculair voedingsadviseur begreep ik echt hoe het lichaam werkt en wat het nodig heeft. Maar toch was ik, ondanks dat ik door mijn opleiding een gezond eetpatroon had ontwikkeld, niet echt tevreden met mijn lichaam en hoe ik mij voelde. Ik had vaak energiedips, kon enorm veel eten en had ook vaak zin in zoet. Bovendien merkte ik dat naarmate ik ouder werd, het steeds lastiger werd om op mijn ideale gewicht te blijven. Ondanks gezond eten en veel bewegen. Kortom, ik was er te veel mee bezig, met te weinig resultaat…

Intermittent fasting, het ei van Columbus?

Totdat ik over intermittent fasting las. De vele, wetenschappelijk onderbouwde, gezondheidsvoordelen spraken mij uiteraard aan: meer energie, minder dips, een hogere vetverbranding en daardoor een lager vetpercentage. Maar daarnaast zou het ook gezonder zijn voor de organen, hormonale schommelingen tegengaan, celvernieuwing stimuleren, veroudering vertragen, ontstekingsremmend zijn en zelfs de gezondheid van je hersenen bevorderen. En dat terwijl je eigenlijk kan eten wat je wilt, als je je maar aan je vastenperiode houdt. Nou, dat moest ik natuurlijk proberen!

Geen ontbijt? Geen probleem?

De 16:8 methode sprak mij het meest aan en ik besloot dat ik zou vasten van zeven uur ’s avonds tot elf uur ’s ochtends (je bent vrij om zelf die tijden te bepalen). Ik moest wel wat diepgewortelde overtuigingen overboord gooien. Bijvoorbeeld zoals dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar ik merkte al na een paar dagen (je lichaam moet even aan deze nieuwe manier van eten wennen) dat ik juist veel meer energie in de ochtend had en ook helemaal geen honger. Het kostte mij geen enkele moeite om pas om elf uur mijn eerste maaltijd te eten. Daarnaast verdwenen de dips in mijn bloedsuikerspiegel, had ik minder trek gedurende de dag en ook minder zin in zoet. Ook ’s avonds na zeven uur niet meer eten was geen probleem. Sterker nog, op de dagen dat ik lesgaf, stopte ik nog eerder met eten en had ik toch geen honger na het lesgeven, noch de volgende ochtend. Het beviel mij dus uitstekend!

De valkuilen van IF

Wel kwam ik er al snel achter dat er twee grote valkuilen zijn, waardoor je de voordelen van IF niet optimaal ervaart. Ten eerste, je moet je wel echt aan je vastenpatroon houden. In het begin smokkelde ik nog wel eens, zowel met de lengte van het vasten als met wanneer ik begon of stopte met vasten. Het werkt het beste als je je aan een vast patroon houdt van wanneer je wel en niet eet (ik eet tussen elf en zeven). Tuurlijk zijn er situaties (zoals een feestje, uit eten gaan of vakantie), waarbij je iets moet schuiven met de tijden, of misschien een uurtje minder vast. Maar regelmaat is wel “key”, zeker in het begin als je ook wilt afvallen. Daarnaast kun je toch niet alles eten wat je wilt, gezond eten moet nog wel steeds de boventoon voeren. Maar toen ik dat doorhad en het combineerde met mijn richtlijnen vanuit de orthomoleculaire voeding ging het als een trein. De resultaten? Meer energie, een lager vetpercentage (en dus een aantal kilo’s lichter), minder trek (ook in zoet), helderder in mijn hoofd, maar vooral ook een zeer relaxte relatie met eten. Ik eet nu binnen mijn 8 uur “overall” heel gezond maar geniet ook van mijn guilty pleasures zoals roomijs, een patatje of een glaasje wijn.

Is Intermittent Fasting ook iets voor jou?

Inmiddels heb ik al meerdere opleidingen gevolgd en boeken gelezen over IF en een op maat gemaakt plan gemaakt in combinatie met orthomoleculaire voeding, speciaal voor vrouwen.  Met dit plan heb ik de afgelopen jaren al, met succes, veel vrouwen geholpen. Zowel met personal training als met small group training; een zevenweeks traject in een groep van maximaal zes vrouwen. 2/3 oktober starten weer twee nieuwe trajecten. De vrijdag zit al helemaal vol maar op de zaterdag is nog wel plek. Interesse? Meld je dan nú aan, want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. We  hebben altijd eerst even een (telefonisch) gesprek om te kijken of het traject ook iets voor jou is.