HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

5 tips voor meer gezondheid en energie op vakantie

5 tips voor meer gezondheid en energie op vakantie

Vakantie! Genieten van een andere omgeving, familie of vrienden, lekker eten en vooral ook even niets moeten.

Een fijne vakantie kan dan ook bijdragen aan vermindering van stress. Al kan die vermindering ook teniet gedaan worden door weinig beweging, meer en anders eten en meer alcohol. Dit alles resulteert in de welbekende vakantiekilo’s.

Het kan er ook voor zorgen dat je lijf misschien helemaal niet zo tot rust komt als je had gewild. Al die hapjes en drankjes hebben best een impact op je stofwisseling en energiehuishouding.

Met een paar kleine aanpassingen kan het ook heel anders. Met mijn volgende tips kun je nog steeds genieten van een zorgeloze vakantie, maar voel je je net even wat energieker en gezonder. En daar heb je ook profijt van als je weer thuiskomt!

Ik pas deze tips overigens ook allemaal zelf (samen met mijn man) toe op vakantie, dus ze zijn echt vakantieproof!

Dit zijn mijn vijf tips voor een fitte vakantie!

1 Start je dag met beweging (op een nuchtere maag)
Begin je dag gelijk goed door elke ochtend ongeveer 15 minuten pittig te bewegen. Ook als je een actieve vakantie hebt met veel wandelen en fietsen.

Ik bedoel met pittig echt even wat krachtoefeningen. Dit hoeft helemaal niet lang te zijn, of moeilijk, houd het functioneel.

Denk aan oefeningen als plankvariaties, pushups, squats, lunges, crunches en/of situps. Doe zoveel herhalingen dat je spieren echt even moe worden.

Heb je wat meer tijd? In Momoyoga vind je veel verschillende video’s van hele lessen, maar ook kortere sessies (alleen beschikbaar voor klanten met een abonnement). Of check Youtube, hierop vind je natuurlijk heel veel video’s voor korte krachtsessies.

Je zet met zo'n (korte) workout gelijk je stofwisseling en vetverbranding aan. En dat gebeurt nog meer als je dit al voor je ontbijt doet, op een nuchtere maag.

Hoe meer beweging hoe beter uiteraard, dus ga ook regelmatig lekker wandelen, zwemmen, fietsen of wat voor jou maar mogelijk is.

2 Sla eens je ontbijt over (of ga voor een licht ontbijt)
Bij een lekker luie strandvakantie heb je geen groot ontbijt nodig. Zeker niet met veel zoetigheden zoals croissantjes en witte broodjes (hoe lekker het ook is).

Het is een fabeltje dat je stofwisseling vertraagt als je niet ontbijt (gebeurt pas na drie dagen niet eten). Voel je dat je toch echt wat moet eten, kies dan voor een grote fruitsalade. Of als je meer van hartig bent een eiergerecht zonder brood.

3 Skip het broodmandje!
Als we het toch over brood hebben; eet geen brood bij het diner (of lunch).

Bijna alle restaurants serveren standaard brood voor of bij het diner. Heerlijk met een beetje aïoli, maar je krijgt zo ongezien heel veel calorieën en koolhydraten binnen voordat je ook maar aan je eigenlijke gerecht begonnen bent.

Zeker witbrood zet erg aan en vult ook niet. Sterker nog, het stimuleert alleen maar je trek. Hierdoor eet je vaak nog meer na het broodje dan als je het had laten staan. Dus laat het broodmandje aan je voorbij gaan. Of nog beter: zeg tegen de ober vooraf al dat je het niet hoeft.

4 Ga voor veel groente en proteïne
Pasta, Pizza, Paella, Patat (toevallig allemaal met de P) en ook weer brood. Allemaal heerlijk én allemaal erg hoog in koolhydraten.

Koolhydraten leveren snel energie, maar verder weinig tot geen bouwstoffen voor je lijf. Zeker de varianten met witmeel niet. En alles wat je niet verbrandt, wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Dus probeer op vakantie wat minder koolhydraten te eten. Ga in plaats daarvan voor lekker veel groente en eiwitrijke gerechten. Denk aan salades, gerechten met vis of kip, roerbakgerechten enzovoort. Misschien ook een mooie manier om eens wat anders dan anders gerechten te proberen, specifiek voor het land waar je bent.

5 Las af en toe een kleine alcoholbreak in
Als je niet (veel) drinkt is deze laatste tip niet voor jou. Houd je wel van een lekker biertje, wijntje, Sangria of Aperol Spritz? Dan herken je vast dat je op vakantie sneller meer drinkt.

Kijk eens of je af en toe een dag helemaal niets kunt drinken. Misschien dat je op die dag ook nog net even wat gezonder eet volgens de vorige tips. Je lichaam en ook je lever krijgt dan even een kleine break. Wel zo fijn!

Vakantie is vooral genieten

Vakantie is er natuurlijk ook om de teugels een beetje te laten vieren. Dus vind ook hier weer de balans tussen genieten en gezondheid.

Fijne vakantie!

Gerelateerde blogs

crosscross-circle