Misschien denk je bij een salade als lunch toch meer aan de lente of zomer. Maar je kunt ook prima een salade in de herfst eten.
Zeker als je ‘m maakt met smaken van de herfst zoals paddenstoelen en peer.
Daarnaast zijn bittere groente zoals witlof en rucola en de appelciderazijn extra ondersteunend voor de lever. Dus perfect als je je lever wilt ontgiften.
Snijd de champignons in plakjes. Verwarm een koekenpan en bak de champignonplakjes in een beetje olijfolie mooi bruin. Laat ze een beetje afkoelen.
Haal de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof. Snijd ze doormidden en haal de kern eruit. Snijd de helften in reepjes en spoel ze goed af in een vergiet. Laat even uitlekken.
Schil de peer, haal het klokhuis eruit en snijd deze in blokjes. Snijd ook de kaas in blokjes van gelijke grote als de blokjes peer. Klop een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn, honing en thijm.
Doe de rucola en witlof in een grote schaal. Verdeel daar de champignons, peer, manchego en walnoten over. Schenk de dressing erover en serveer gelijk.
Tip: Dit is een vrij lichte salade, dus ook heel geschikt voor een balansdagje. Vind je de salade niet vullend genoeg, dan kun je er ook een klein potje goed afgespoelde linzen aan toe voegen. Of serveer de salade met een grof bruin (spelt-)brood.