Zoete aardappel is echt mijn favoriete comfortfood. En je kan er zoveel mee. Bijvoorbeeld in deze heerlijke zoete aardappelsalade. Dit is echt weer een voorbeeld dat gezond en superlekker echt samen kunnen gaan. Heerlijk als lunch, maar je kunt ‘m natuurlijk ook als diner eten. Ook een fijne maaltijd voor als je erna nog gaat trainen; het is een salade die goed vult, maar toch licht verteerbaar is.

Ingrediënten zoete aardappelsalade voor 2 tot 3 personen:

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • Eetlepel olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 1/3 komkommer
  • Ongeveer 8 kerstomaatjes
  • Halve avocado
  • Sesamzaadjes
  • 80 gram gemende bladsla
  • Handje rodekool kiemen
  • 2 eetlepels tahin
  • ½ eetlepel mosterd
  • Sap van een halve citroen
  • Klein beetje honing
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze zoete aardappelsalade:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de zoete aardappels in grove blokken en meng ze met de olijfolie. Spreid uit over een met bakpapier beklede ovenplaat en rooster in 40 minuten mooi bruin in de oven. Was en snijd ondertussen de paprika, komkommer, avocado en kerstomaatjes in stukjes. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan (niet te heet, gaat heel snel). Als de zoete aardappel klaar is haal je die uit de oven en laat je het een klein beetje afkoelen.

Maak in een grote schaal ondertussen de dressing. Meng hiervoor het citroensap, de tahin, de mosterd, de honing en wat zout en peper goed door elkaar. Als de dressing wat te dik is (is namelijk beetje afhankelijk van soort tahin dat je gebruikt), kun je er wat water bij doen. Doe hier nu de zoete aardappel bij en meng goed. Laat weer even staan. Doordat de aardappel nog lauw is, trekt de smaak van de dressing er goed in en wordt het nog intenser. Roer nu ook de andere groenten er doorheen.
Verdeel de bladsla over twee diepe borden. Schep hierop de aardappelsalade en garneer met de rodekool kiemen. Enjoy!

Tip: Zoete aardappels heb je in verschillende kleuren; wit (met roze schil), oranje en paars (lastiger te verkrijgen). Ik vind zelf de oranje net iets lekkerder, maar qua voedingsstoffen maakt het weinig uit. Zoete aardappel is wel wat duurder dan de gewone aardappel, maar ook best lang houdbaar. Dus als je een keer een aanbieding ziet, koop wat meer. Je kunt ook een extra grote portie roosteren. De helft doe je in deze salade als lunch en de andere helft eet je de volgende dag als diner met wat extra groente en een stukje vlees of vis erbij.