Havermout is hét powerontbijt voor als je nog even door moet. Dus een hele goede optie als je ’s ochtends gaat sporten of een drukke dag voor de boeg hebt.
Het bevat veel goede koolhydraten die langzaam worden opgenomen (dus geen grote piek in de bloedsuikerspiegel), maar ook eiwitten en vezels.
Daarnaast is het van nature glutenvrij, dus ook lief voor je darmen. Maar het is ook vooral erg lekker!
Deze verwarmende variant met appel en blauwe bessen is alsof je een taartje als ontbijt eet!
Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Verwarm ondertussen de kokosolie in een steelpannetje en doe hier de appelstukjes bij.
Even klein beetje aanfruiten, dan klein scheutje water erbij en met de deksel erop ongeveer 10 minuutjes stoven.
Als de appeltjes droog staan te koken voeg dan nog wat water toe. Je wil aan het eind een beetje een stroperig sausje overhouden.
Ondertussen in een andere pan de havermout opzetten met de melk en de koekkruiden.
Ik had aangegeven ‘ongeveer’ 400 ml melk, omdat het een beetje afhankelijk is van hoe je je havermout lekker vindt.
Zelf houd ik van een goed smeuïg papje, dus soms voeg ik nog wel wat extra melk toe. Voel dat goed zelf aan.
Je kan beter later nog wat toevoegen dan dat je gelijk te veel doet! Laat de havermout ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer af en toe goed door om aanbranden te voorkomen.
Voeg de blauwe bessen aan de appel toe en kook deze nog even mee, zodat het sap mooi roodpaars van kleur wordt, maar de besjes nog wel heel zijn.
Verdeel de havermout over 2 kommen, schep de appel en bessen erop met de siroop en strooi er nog wat kaneel over. Wil je het nog iets zoeter, dan kun je er nog wat ahornsiroop overheen doen.
Tip: Koekkruiden geven smaak aan heel veel gerechten. Voeg bijvoorbeeld wat toe aan je smoothie, bananenbrood, pannenkoekjes, homemade mueslirepen of granola. Maar het is ook heerlijk in hartige gerechten zoals groentestoofpotjes, stoofvlees of pompoensoep. Dus altijd handig om een potje in huis te hebben!