HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Frisse haring-bietensalade

Frisse haring-bietensalade

Ondanks dat we tegenwoordig bieten het hele jaar door kunnen verkrijgen, is het toch echt een zomergroente.

Je hebt roze, witte en zelfs gele bieten, maar de ouderwetse rode bieten zijn het allergezondst!

De plantenstofjes die namelijk voor die dieprode kleur zorgen, zijn sterke antioxidanten. Bieten zorgen onder meer voor een gezonde bloeddruk, zijn ontstekingsremmend, helpen tegen hart- en vaatziekten én kunnen de sportprestaties verbeteren.

Reden genoeg dus om vaker bieten te eten. Zoals in deze frisse Hollandse salade met haring, die weer goed is voor je dagelijkse dosis gezonde vetten.

Voor de salade

Ingrediënten voor 2 personen

2 gezouten haringen
200 g verse gekookte bietjes
75 g gemengde bladsla
1/3 komkommer
1 kleine venkel
6 cocktailaugurkjes
2 grote eetlepels (lactosevrije) kwark of yoghurt
1 eetlepel olijfolie extra vergine
Sap van een halve citroen
1 theelepel gedroogde dille, of een handje fijngesneden verse dille
Klein beetje honing
Peper naar smaak

Bereidingswijze

Snijd alle groente en de haringen in blokjes. Doe dit in een saladeschaal met de gemengde bladsla.

Maak een dressing van de yoghurt, olijfolie, citroensap, honing en dille en meng dit door de salade. En voilà, zo snel kan een heerlijke salade klaar zijn!

Tip 1: Heb je wat extra tijd, dan kan je ook zelf je bietjes roosteren in de oven. Heel gemakkelijk, maar heeft wel even wat langer nodig. Kies hiervoor bij voorkeur mooie kleine zomerbietjes. Was ze goed zodat ze vrij zijn van aarde, maar je hoeft ze niet te schillen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verpak de bietjes in een dubbele laag aluminiumfolie. Doe er een scheutje (balsamico) azijn bij en wat zout en peper. Zorg dat het pakketje goed dicht zit, zodat de warme lucht niet kan ontsnappen. Rooster ze in ongeveer 45 minuten in de oven (grotere bieten moeten iets langer). Ze zijn klaar als je er gemakkelijk met een vork in kan prikken. Laat ze wat afkoelen en ontdoe ze van hun velletje.

Tip 2: Ben je geen fan van haring? Gerookte makreel of forel is ook heerlijk in dit recept. Ga je liever voor een vegetarische versie, dan is de combinatie van bieten met zachte geitenkaas en walnoten ook een topper!

Gerelateerde blogs

crosscross-circle