Zomerse Tapas

Eén van de vele redenen waarom ik jaarlijks naar Ibiza ga, zijn de tapas. Ik ben dol op de Spaanse kleine hapjes. Niet alleen vanwege de eindeloos verschillende soorten en smaaksensaties, maar ook omdat je ze gezellig kunt delen met anderen. Bovendien ben je, wanneer je meer kleinere gerechtjes eet, ook sneller verzadigd waardoor je gelijk wat minder eet. Niet verkeerd op vakantie, aangezien je dan toch al wat anders eet en leeft dan normaal.

Tapas hoeven overigens helemaal niet ongezond te zijn. Ik deel hieronder een selectie van mijn favoriete tapas met je die niet alleen heel lekker zijn, maar ook gemakkelijk te maken (wel zo fijn als het warm is) en ook nog eens goed zijn voor de lijn. Dus daar mag dan best een glaasje rosé of sangria bij 😉

Alle recepten zijn voor ongeveer vier personen (ligt er een beetje aan hoeveel tapes je serveert).

Roergebakken spinazie met kikkererwten (Espinacas con garbanzos)

Ingrediënten:

  • 200 gram spinazie
  • 1 pot kikkererwten (ong. 350 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1½ theelepel gerookte paprikapoeder
  • Sap van een ½ citroen
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze goed af. Snijd de knoflook of heel fijn of knijp de teentjes uit met de knoflookpers. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit hierin de knoflook (laat het niet bruin worden). Voeg dan ook de specerijen toe en fruit die even mee. Roerbak vervolgens de spinazie kort in de kruidenolie. Dit gaat heel snel! Als de spinazie bijna geslonken is voeg je de kikkererwten en het citroensap toe en verwarm je deze mee. Breng het gerecht op smaak met wat zout en peper.

Gegrilde groene aspergetips (Espárragos a la plancha)

Ingrediënten:

  • 200 gram groene aspergetips
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel grof zeezout (gemalen of nog beter, vlokken)
  • ½ citroen
  • Desgewenst een klein handje geraspte pecorino kaas

Bereidingswijze:

Was de asperges en snijd een klein plakje van de onderkant. Verwarm de olijfolie in een grillpan (heb je geen grillpan, dan kun je de asperges eventueel ook onder de grill in de oven grillen). Zorg dat de pan goed heet is. Gril de asperges kort totdat ze mooi bruin kleuren. Waarschijnlijk moet je het in twee porties doen. Bewaar de eerste portie dan even verwikkeld in aluminiumfolie. Snijd de citroen in partjes en grill de snijdkanten ook even kort in de grillpan. Verdeel de oregano, het zeezout en eventueel de geraspte kaas over de asperges.

Tomaatjes met garnalen en saffraanmayonaise (Tomates con camarones y mayonesa de azafrán)

Ingrediënten:

  • 8 tasty tom tomaatjes
  • 80 gram Hollandse garnalen
  • 1 kleine rode ui
  • 2 eetlepels suikervrije mayonaise
  • 1 limoen
  • 1 buisje saffraandraadjes (ongeveer 0,05 gram)
  • 1 theelepel chilivlokken (of 1/3 theelepel chilipoeder)
  • ½ bosje platte peterselie

Bereidingswijze:

Verkruimel de saffraandraadjes en laat dit weken in een theelepel warm water. Snijd een kapje van de tomaten (gebruiken we verder niet meer) en hol de tomaatjes met een theelepeltje voorzichtig uit. Maak de binnenkant eventueel nog wat droger met keukenpapier zodat er geen vocht achterblijft. Snipper de rode ui heel klein en hak de peterselie fijn, maar bewaar 8 mooie blaadjes. Pers een halve limoen uit. Snijd van de andere halve limoen 8 kleine plakjes (kwarten). Meng de mayonaise met het saffraanwater en het limoensap en meng dit vervolgens met de garnalen, ui, chilivlokken en peterselie. Vul de tomaten met dit mengsel en leg er ter garnering het blaadje peterselie en een klein schijfje limoen op.

Koude groentesoep (Gazpacho)

Ingrediënten:

  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 4 gegrilde paprika’s uit pot
  • ½ komkommer
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 avocado
  • snufje chilipeper
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Snijd de komkommer ui en paprika’s in stukjes. Doe deze met de tomatenblokjes in een blender en pureer (of gebruik een staafmixer) grof. Pers de knoflook uit en voeg deze met de chilipeper aan de soep toe en blend nog even kort. Breng op smaak met zout en peper. Laat de gazpacho eerst goed koud worden in de koelkast voor je ‘m serveert. Snijd de avocado in kleine blokjes. Serveer de gazpacho in glaasjes met een paar blokjes avocado erop.

Wat je er verder nog bij kunt serveren

Voor een uitgebreide tapastafel hoef je echt niet alles zelf te bereiden hoor. Er zijn genoeg kant-en-klare hapjes die gezond én lekker zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Sardientjes uit blik (tegenwoordig zijn in de supermarkt ook goed te verkrijgen)
  • Rauwkost met een goede of homemade aioli (ik ben zelf niet zo’n voorstander van brood bij het diner)
  • Manchego kaas (ook lekker gemarineerd in een chiliolie)
  • Olijven
  • Ansjovis in het zuur (boquerones)
  • Een goede Iberico ham (bijv. Jamón Ibérico de Bellota)

Wist je dat?

Wist je dat Jamón Ibérico de Bellota als enige vleessoort omega 3 bevat? Verder vind je dit bij dierlijke producten haast alleen in vis. De varkens waarvan deze ham wordt gemaakt krijgen namelijk in hun laatste levensperiode alleen maar eikeltjes te eten. En dit zorgt ervoor dat het vet van de varkens omega 3 bevat. En dat maakt het dus bij uitzondering een gezond varkensproduct. Er zit wel een hoop verschil in kwaliteit. Eigenlijk kun je de echt goede versie niet of nauwelijks in de supermarkt vinden, maar alleen bij speciaalzaken of goede slagers (ook wel bekend onder de naam Pata Negra wat “zwarte poot” betekent). Wat je bijv. in supermarkten veel ziet is Serrano ham. Dit is ook een gedroogde ham, maar deze varkens zijn niet gevoed met eikels en missen dus de omega 3. De term “de bellota” betekent dat de varkens eikeltjes gegeten hebben en moet er dus altijd bij staan wil je met een kwalitatief goede ham te maken hebben.