HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Detoxsalade met witlof en grapefruit

Detoxsalade met witlof en grapefruit

Deze salade past perfect in je menu als je je lever wat wilt reinigen. De ingrediënten hebben namelijk bijna allemaal ontgiftende eigenschappen.

Daarnaast zorgen de avocado, walnoten en zaden voor de juiste gezonde vetten.

Je kunt deze salade heerlijk als een lichte lunch eten. Maar naast een stukje gegrilde zalm doet ie het ook prima als diner. 

Voor de salade

Ingrediënten voor 2 personen

4 grote stronken witlof
50 g rucola
1 rode ui
1 grapefruit
1 avocado
10 halve walnoten
1 grote eetlepel gemengde pitten (pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten)
50 g harde geiten- of schapenkaas (kan Hollandse kaas zijn, maar bijvoorbeeld ook manchego)
1 eetlepel olijfolie extra vergine
1 theelepel honing
½ theelepel gemberpoeder
Flinke snuf gemalen cayenne- of chilipeper
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Haal de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof. Snijd ze doormidden en haal de kern eruit. Snijd de helften in reepjes en spoel ze goed af in een vergiet. Laat even uitlekken.

Schil dan de grapefruit zo dik dat al het wit ervan af is. Doe dit boven een schaaltje om het sap dat vrijkomt op te vangen. Dat gebruik je zo in de dressing.

Snijd nu de partjes van de grapefruit tussen de vliesjes uit. De partjes die je overhoudt, bevatten dus geen vlies en geen wit meer. Je houdt dan als het goed is alle vliesjes aan elkaar over. Knijp dit ook nog even goed uit om al het sap eruit te halen.

Snijd dan ook de avocado in plakjes en de rode ui in halve ringen. Snijd de kaas in kleine blokjes.

Klop een dressing van de olijfolie, overgebleven grapefruitsap, honing, specerijen en zout en peper.

Doe de rucola en witlof in een grote schaal. Verdeel daar de avocado, ui, grapfruit, walnoten, pitten en kaas over. Schenk de dressing erover en serveer gelijk.

Tip: De bitterheid van de witlof en grapefruit maakt dat ze juist zo goed zijn voor je lever. Alle bittere groente (dus bijvoorbeeld ook rucola en andijvie) hebben een ontgiftend effect op de lever.

Houd je niet zo van bitter? Dan kun je de witlofstronkjes ook halveren en kort roosteren in een grillpan. Dat maakt ze wat zoeter. Kan het je niet bitter genoeg zijn? Kies dan ook eens voor roodlof. Deze is nog iets bitterder en ziet er ook erg leuk uit op je bord!

Gerelateerde blogs

crosscross-circle