HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
HoliBody Hilversum - Your Body Your RulesHoliBody Hilversum - Your Body Your Rules
Contact
HoliBody Hilversum - Your Body Your Rules

Frisse springrolls

Frisse springrolls

Springrolls zie je veel in de Vietnamese keuken. Het zijn een soort loempiaatjes van rijstpapier, maar dan niet gefrituurd. Dus veel gezonder en ook erg lekker.

Ik geef je hieronder het recept voor twee varianten plus een heerlijke pindadip. Maar je kunt ze natuurlijk vullen met wat jij lekker vindt. Wees creatief!

De rijstvellen zijn doorzichtig, dus als je de ingrediënten (en dan vooral de kruiden) mooi schikt, worden het echte kunstwerkjes.

Dit gerecht is heerlijk als een gezonde snack of hapje op een feestje of borrel. Maar je kunt ze natuurlijk ook als lunch eten. Of bijvoorbeeld combineren met een lekker soepje als diner.

Voor de springrolls

Ingrediënten voor 8 springrolls (4 met kip en 4 met garnalen)

8 rijstvellen
75 g rijstmihoen
Ongeveer 75 gram kipfilet
12 gekookte garnalen
½ mango
Een handje rauwe bieten julienne (te koop bij de Albert Heijn. Je kunt ook kiezen voor wortel julienne)
1/3 komkommer
1 bosuitje
½ avocado
Ongeveer 12 mooie blaadjes koriander en 12 blaadjes munt
Eventueel wat bouillon of kokosmelk om de kip in te koken (kan ook in water)

Bereidingswijze

Kook de kipfilet in ongeveer tien minuten gaar in water, bouillon of kokosmelk (check even of ie gaar is, als het een dikke filet is moet ie misschien wat langer). Als ie wat afgekoeld is, scheur of snijd de kip in stukjes.

Bereid de mihoen zoals op de verpakking staat aangegeven. Spoel goed af met koud water zodat het niet plakkerig wordt. Snijd de avocado en mango in smalle plakjes en de bosui en komkommer in dunne reepjes.

Een springroll maken vereist wat geduld en precisie; de rijstvellen kunnen namelijk snel scheuren. Je maakt de rijstvellen zacht door ze met warm water in te wrijven. Doe dit steeds één voor één. Dus pas als je één rijstvel helemaal gevuld hebt en opgerold, dan begin je met de volgende nat te maken en te vullen.

Maak een rijstvel nat totdat ie zacht en transparant wordt. Leg dan 3 blaadjes munt in het midden van het vel in een rijtje naast elkaar. Hierop leg je een paar plakjes mango, wat bieten (of wortel) julienne, wat reepjes komkommer en een paar stukjes gekookte kip. Daarop komt een plukje mihoen. Je legt dit al een beetje in een reepje.

Houd aan beide kanten wat rijstvel vrij. Maak de springroll niet te vol, want dan kan ie scheuren en wordt het lastig eten. Vouw nu eerst de buitenkanten naar binnen over de vulling. Sla dan de kant die het dichtst bij jou licht daaroverheen en rol ‘m voorzichtig verder op. Zo maak je er nog drie met kip.

Voor de garnalenspringrolls doe je eigenlijk hetzelfde. Alleen nu begin je eerst met drie korianderblaadjes, daarop 3 garnalen, dan de avocado, ook weer komkommer en bosui en dan wat mihoen. Rol ze op dezelfde manier op en maak er nog drie met garnaal.

Tip: Je kunt natuurlijk ook prima voor een vegetarische versie gaan. Laat dan gewoon de kip en garnalen achterwege en kies voor iets meer van de andere ingrediënten. Of voeg zelf nog wat extra plantaardige proteïne toe in de vorm van gebakken paddenstoelen, cashewnoten of sesamzaad.

Voor de dipsaus

Voor een bakje dipsaus

2 eetlepels biologische pindakaas (of notenpasta)
Een flinke hand verse koriander
1 eetlepel sojasaus
½ eetlepel vissaus
Sap van een halve limoen
½ Spaans pepertje, zonder de zaadjes

Bereidingswijze

Voor de dipsaus doe je alle ingrediënten in een blender of staafmixer en mix alles tot een gladde saus. Waarschijnlijk moet je ‘m iets aanlengen met water omdat ie door de pindakaas vrij dik wordt.

Serveer de springrolls gelijk met de dip erbij.

Chúc bạn ăn ngon miệng! (Eet smakelijk in het Vietnamees)

Gerelateerde blogs

crosscross-circle