Dit is mijn vegetarische variant van de Tom Kha Kai soep, die normaal met kip is (kai betekent kip), puur omdat ik ‘m zonder kip eigenlijk veel lekkerder vind. Je proeft naar mijn mening de smaken van de kruiden en specerijen nog veel beter.
Deze heerlijke soep is zo klaar en kun je bijvoorbeeld serveren met de springrolls voor een volwaardige maaltijd. Misschien zitten er wat apartere specerijen in dan je gewend bent, maar alles wat hieronder staat is tegenwoordig bij de grotere supermarkt te vinden of anders in de toko.
Hak de knoflook en het pepertje fijn. Snijd de champignons in plakjes en de lente-uitjes in ringetjes. Snijd de laos en de gember in wat dikkere plakken en kneus de stengels citroengras.
Verhit in een soeppan met dikke bodem de kokosolie en fruit hierin de knoflook en peper. Voeg de lente-ui en champignons toe en bak nog even mee.
Draai het vuur wat lager en voeg voorzichtig de bouillon en kokosmelk toe. Voeg ook de gember, laos en citroengras toe. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 10 minuten koken.
Hak ondertussen de koriander vast fijn, maar bewaar een paar blaadjes voor de garnering. Vis de stengels citroengras, gember- en laosstukjes weer uit de soep en breng op smaak met de sojasaus en het limoensap. Voeg de fijngehakte koriander toe. Giet de soep in kommen en garneer met de blaadjes koriander.
Tip: Mocht je de verse laos alleen in een grotere verpakking kunnen kopen, je kunt dit ook prima invriezen. Lekker in curry’s, linzensoep of Aziatische stoofgerechten. Houd je niet van koriander, probeer dan eens Thaise basilicum. Te vinden bij de toko.