Vissalade voor hoofd en hart

Omega 3 vetten zijn essentieel voor zowel je hart als je hersenen. Beide organen hebben deze meervoudig onverzadigde vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Zo zijn ze bijv. een krachtig middel tegen hart -en vaatziekten, maar bijv. ook tegen Alzheimer en Parkinson. Daarom is het zaak om regelmatig vette vis te eten, want dat is de beste bron van omega 3. Deze salade bevat maar liefst twee soorten vette vis. maar daarnaast ook avocado (ook gezonde vetten en veel vezels), dille (helpt tegen hoofdpijn maar ook aderverkalking) en kappertjes (bevatten veel antioxidanten).

Ingrediënten vissalade voor 2 personen:

  • 70 gram botersla of Romaine sla
  • 75 gram gerookte forel
  • 75 gram gerookte (wilde) zalm van goede kwaliteit
  • 1 avocado
  • 1/3 komkommer
  • 6 mini augurkjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels suikervrije mayonaise
  • 1 eetlepel appelcider azijn (of witte wijn azijn)
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel gedroogde dille of een klein handje verse dille
  • Peper naar smaak (zout is niet nodig want de vis is al best heel zout)

Bereidingswijze vissalade:

Snijd of scheur de sla in stukken en was deze goed. Dep droog (of gebruik een “old skool” slacentrifuge!) en doe in een grote slaschaal. Snijd de avocado in blokjes, de komkommer in halve maantjes en de augurkjes in plakjes. Doe deze bij de sla in de kom.

Maak ondertussen een dressing door de mayonaise, azijn, honing, dille en peper goed door elkaar te roeren. Verdeel de vis in stukjes over de salade en maak af met de dressing. Serveer gelijk.

Tip: Er zit veel verschil in kwaliteit in gerookte zalm. Goedkopere soorten zijn vaak helemaal niet traditioneel gerookt, want er wordt gewoon synthetische rooksmaak aan toegevoegd. Niet wat je wilt. Kies daarom bij voorkeur altijd voor een wat betere kwaliteit.