gezonde kerst

Rond deze tijd vliegen de blogs over gezond eten met de feestdagen je om de oren. Dus kan ik natuurlijk niet achterblijven, haha! Maar waar sommige wel wat doorslaan (van vegan kerstdiners tot ingewikkelde superfoodgerechten) of alleen maar de standaard inkoppertjes bevatten (drink veel water tussendoor, blijf weg van het kerstsnoep), vind ik vooral dat je ook lekker moet kunnen genieten tijdens deze dagen. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen staan, toch?  Maar met een paar kleine aanpassingen kun je toch lekker genieten maar tegelijk ook voorkomen dat je gezondheid (en gewicht) veel te lijden heeft. Dus hieronder mijn 10 tips voor een net even wat frissere kerst dan anders.

1. Kies voor proteïnen (eiwitten) en gezonde vetten

Brood en koolhydraten zijn met kerst veel vertegenwoordigd. Vooral bij het ontbijt; luxe broodjes, croissantjes, kerststol, koekjes, noem maar op. Kijk eens of je wat minder brood kunt eten en wat meer proteïnen. Eiwitten geven je een veel meer verzadigd gevoel en worden niet gelijk opgeslagen als vet, in tegenstelling tot (snelle) koolhydraten. Kies voor een lekker eiergerecht zoals omelet, roerei of gepocheerd ei. Heerlijk met wat zalm, feta of avocado. Dan krijg je ook gelijk je portie gezonde vetten binnen. Of wat denk je van huisgemaakte pancakes!? En bij de lunch en het diner een lekker stukje gevogelte, wild, vis of iets met paddenstoelen (vegetarisch) en wat minder aardappelen, pasta en broodgerechten.

2. Sla veel groente in

Uiteraard kun je niet alleen maar eiwitten en vetten eten. Probeer ook bij elke maaltijd groente toe te voegen. Ook in de winter heb je veel heerlijke voedzame groenten zoals knollen, wortels, pompoenen en kolen. En groenten zijn zo veelzijdig; ze kunnen in een soep, lekkere salade of bijvoorbeeld geroosterd in de oven bij het hoofdgerecht. Maar ook bij het ontbijt kun je een lekker fruit- en groentesapje of smoothie maken (i.p.v. alleen maar fruit). Of wat groente zoals spinazie, tomaatjes of paprika bij dat eerder genoemde eiergerecht.

3. Vervang traditionele dikmakers door gezondere opties

Kies bijvoorbeeld in plaats van varkensvlees of lam voor wild. Vervang gewone jam bij het ontbijt door gepureerde bessen (vers of bevroren). Maak zoete aardappelfrietjes in de oven in plaats van gewone patat uit de frituur. Ook leuk als dessert; ga voor een pure chocoladefondue met vers fruit in plaats van een ijstaart of tiramisu. Wees creatief!

4. Ga zelf bakken

Bak zelf wat lekkere zoetigheden in plaats van kant-en-klaar. Al is het alleen maar omdat je niet allerlei e-nummers binnenkrijgt. Je kunt suiker vervangen door oerzoet, honing of dadels. Het zijn feitelijk nog steeds suikers, maar toch net even wat beter dan geraffineerde kristalsuiker. Het internet staat vol heerlijke gezonde baksels. Zoals bijvoorbeeld mijn appelhavermoutcake of deze gezonde bonbons.

5. Serveer kleine gangen

Ken jij dat, dat je aan het eind van de avond pas voelt dat je helemaal vol zit? Geen fijn gevoel en het bevordert ook niet je nachtrust. We eten met de feestdagen al snel teveel. Kies daarom eens voor een aantal kleinere gangen (ter grootte van een klein voorgerechtje of “tapa”) in plaats van het traditionele voor-, hoofd- en nagerecht. Door de verscheidenheid aan smaken ervaar je sneller dat je vol zit, zodat je niet te snel overeet.

6. Kies voor kwaliteit en indien mogelijk biologisch

Meer en goedkoop is niet altijd beter. Ik snap dat de feestdagen vaak al duur genoeg zijn. Maar toch is het goed om voor kwaliteit en niet alleen kwantiteit te kiezen. Liever een klein onsje biologische biefstuk, dan een kiloknaller steak. En beter een bonbon van goede duurzame chocola, dan een zak vol goedkope kransjes. Niet alleen is het echt veel lekkerder, het milieu, de dieren én andere mensen varen er ook wel bij.

7. Sla geen maaltijden over

Lijkt het jou een slim plan om gedurende de dag maar zo min mogelijk te eten zodat je los kunt bij het kerstdiner? Beter van niet want grote kans dat je dan inderdaad nog meer gaat eten dan anders omdat je ontzettende honger hebt. Eet dus ook gewoon lekker je ontbijt en lunch. Doe je aan intermittent fasting? Probeer dan je gewone eetpatroon met je eatingwindow zoveel mogelijk te hanteren. Wel kun je iets schuiven met de tijden (omdat je vaak wat later in de avond eet dan normaal).

8. Blijf in beweging

Zorg dat je deze dagen ook wat beweging meepakt. Niet perse om je extra kersthapjes te compenseren, maar vooral om je lichaam lekker fris te houden en stijfheid te voorkomen. Daarnaast bevordert het je spijsvertering en maak je endorfine aan, ofwel het happyhormoon. En dat helpt je weer om die lange dagen met familie door te komen ;-). Dus ga lekker buiten wandelen, met vrienden bowlen of doe een yogalesje.

9. Trakteer jezelf op iets anders dan eten

Het leven bestaat uit meer dan alleen maar eten. Je kunt ook op andere manieren genieten. Door bijvoorbeeld even een paar uur voor jezelf in te plannen op de bank met een boek, in de badkamer met lekkere smeersels en zeepjes of een stiltewandeling in het bos. Is je budget wat groter? Op tweede kerstdag zijn veel sauna’s open. Heerlijk om even de kerststress van je af te stomen.

10. Het zijn maar 3 feestdagen, niet 31!

Ondanks dat december de feestmaand wordt genoemd zijn er toch feitelijk maar drie feestdagen (vier als je Sinterklaas ook nog telt). Misschien nog wat kerstborrels her en der, maar verder zijn heel veel dagen “gewone” dagen. Dus probeer dan ook gewoon te eten, of misschien juist nog iets gezonder. Maak ook in deze drukke periode tijd vrij voor beweging. Dan maakt het echt niet uit als je een paar dagen wat meer eet of drinkt. Het is maar één keer per jaar kerst, dus geniet er van. Focus je vooral op het samenzijn met je dierbaren en niet te veel op het al dan niet gezond eten. Dat komt in januari wel weer.

Happy HoliDays!