Kokoskip met noedelsalade

Aziatische maaltijden zijn vaak licht verteerbaar omdat ze veel groente bevatten en bijvoorbeeld wat kip of vis. Deze salade met gepocheerde kip is gebaseerd op de Thaise en Vietnamese keukens. Echt feel good food met een groots effect, maar zo klaar!

Ingrediënten kip met noedelsalade voor 2 tot 3 personen:

  • 200 gr kipfilet
  • 150 ml kokoswater
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 1 stuk gember van ongeveer 1 cm
  • 120 gr. bruine rijstnoedels
  • ½ rijpe mango
  • ¼ komkommer
  • 2 wortels
  • ½ zoete puntpaprika
  • 50 gram taugé
  • Bosje koriander
  • 1 chilipepertje
  • 1 eetlepel vissaus (of eventueel sojasaus) + een beetje extra naar smaak
  • 1 eetlepel rijstazijn (of eventueel witte azijn)
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereidingswijze kip en noedelsalade:

Schil de gember en kneus de stengel citroengras. Doe ze in een pan samen met het kokoswater en de kokosmelk en breng aan de kook. Voeg de kipfilet eraan toe en kook ongeveer 20 minuten (check daarna of de kip goed gaar is, anders nog wat langer). Kook ondertussen ook de noedels volgens de verpakking in een andere pan. Spoel de noedels na het koken af met koud water om te voorkomen dat ze doorgaren en gaan plakken. Als de kip klaar is, laat je deze eerst wat afkoelen en scheur je het vlees daarna in stukjes. Mix de kip met wat van het kokoskookmengsel en een beetje vissaus naar smaak.

Voor de salade snijd je de puntpaprika en komkommer in flinterdunne plakjes, eventueel met een mandoline. Snijd ook de mango in dunne plakjes en rasp de wortel. Hak het merendeel van de koriander fijn, maar hou een paar blaadjes apart voor de garnering. Snijd ook het pepertje heel fijn, maar houd ook hier een paar ringetjes apart voor de garnering. Hou je niet zo van heel scherp, verwijder dan eerst de zaadjes en zaadlijsters. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.

Mix in een grote saladekom de vissaus, rijstazijn, limoensap, honing en fijngesneden chilipeper door elkaar. Proef of het naar smaak is en voeg anders nog iets toe van de ingrediënten. Voeg nu alle gesneden ingrediënten, de taugé, de sesamzaadjes en de noedels toe aan de dressing en roer goed door. Laat heel even staan om de smaken lekker in de noedels te laten trekken.

Schep de noedelsalade op borden en verdeel de kokoskip erover. Garneer met de overgebleven koriander en chilipeper en geniet van deze heerlijke lichte zomersalade!

Tip: Heb je nog kokoswater (en -melk), mango, komkommer, wortel en gember over? Maak hiervan de volgende ochtend een heerlijke smoothie. Voor een extra spannende smaak kun je hier ook wat koriander en/of chilipeper aan toevoegen. Chilipeper is namelijk supergoed om je vetverbranding te stimuleren!