groenteomelt

Merk jij dat je na een koolhydraatrijk ontbijt snel weer honger hebt? Probeer dan eens een ontbijtje met veel eiwitten en gezonde vetten. Zoals deze goed gevulde omelet met groente en feta. Eieren bevatten als enige voedingsmiddel alle aminozuren (eiwitten). Daarnaast bevat een ei ook gezonde vetten, vitamines en mineralen. Maar let op, deze stoffen zitten juist voornamelijk in het eigeel. Je ziet weleens recepten voor “slanke” omeletten van alleen eiwit, maar dan mis je juist alle gezonde voedingsstoffen. Dus lekker het hele ei gebruiken. En door veel groente toe te voegen kom je ook weer sneller aan je benodigde dagelijkse groente inname.

Ingrediënten groente omelet voor 2 personen:

  • 4 (biologische) scharreleieren
  • Een grote hand kastanjechampignons
  • Evenzoveel kerstomaatjes
  • Ongeveer een halve zoete puntpaprika
  • 2 bosuitjes
  • 50 gram feta
  • 2 eetlepels rice cream (of crème fraiche)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel kokos- of olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze groente omelet:

Snijd de champignons in plakjes, de paprika in stukjes, de tomaatjes in vieren en de bosuitjes in ringetjes. Verwarm de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak hierin eerst de champignons en paprika mooi bruin, voeg dan ook de tomaatjes en bosuitjes toe en bak nog even mee.

Klop ondertussen de eieren met de rice cream goed luchtig met een garde. Breng op smaak met de oregano en zout en peper. Zet het vuur iets lager en voeg het eimengsel aan de groente toe. Zorg dat de groente en het eimengsel goed verdeeld zijn over de hele bodem van de pan. Verkruimel de feta over de omelet. Plaats een deksel op de pan en laat het ei op laag vuur langzaam gaar worden. Zet ondertussen de grill van je oven aan op de hoogste stand. Plaats de pan een paar minuutjes (zonder deksel) onder de hete grill. Hierdoor bruint ook de bovenkant mooi, smelt de feta nog wat meer en komt de omelet nog iets meer omhoog. Heb je geen grill, dan hou je de pan gewoon wat langer op het vuur tot de bovenkant gestold is.

Je kunt de omelet zo eten, of als je toch wat koolhydraten wilt, serveren op een volkoren (spelt-) boterham.

Tip: Je kunt natuurlijk allerlei soorten groente gebruiken: avocado, spinazie, wortel, doperwtjes, venkel, ui, knoflook, boerenkool of wat je maar in huis hebt. Dus ook een uitstekende manier om restjes groente op te maken. De omelet is ook koud lekker om bijvoorbeeld mee te nemen als lunch.