Spring cleanse detoxweek faq

Drie keer per jaar organiseren we de Detoxweek by HoliBody. De Fall Cleanse Detoxweek is van 20 t/m 26 september 2021. Vraag jij je af of dit wel iets voor jou is? Hieronder heb ik de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop voor je verzameld. En mocht jouw vraag er niet tussen staan, aarzel dan niet om contact op te nemen met de studio!

Moet ik een hele week op sapjes leven?

Nee, de eerste vijf dagen eet je gewone maaltijden. Tenminste, het zijn misschien wel iets andere maaltijden dan je gewend bent; elke ochtend begin je met een smoothie (het plantaardige proteïnepoeder en Green juice poeder die hier in gaan, ontvang je van mij). Voor lunch een soep of salade en in de avond een warme maaltijd. En tussen lunch en diner zit nog een snack. De eerste twee dagen eet je nog een klein beetje dierlijke eiwitten (tenzij je vegetarisch bent natuurlijk), daarna zijn de maaltijden volledig vegan en glutenvrij. In het weekend drink je wel alleen maar sappen (deze worden geleverd door de groentespeciaalzaak  de Gruiterij op de Gijsbrecht).  Per dag zijn het zes sappen en twee shots.

Ga ik honger krijgen?

De maaltijden die je de eerste vijf dagen eet zijn ruime porties en voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. Dat gezegd hebbende, ligt het er natuurlijk wel een beetje aan hoeveel en wat je normaal eet. Als je vrij veel eet en bijvoorbeeld erg suiker- en/of calorierijk, dan zul je wellicht wel iets van trek ervaren. Daarom krijg je ook tips van wat je eventueel erbij zou kunnen eten, mocht je toch merken dat het voor jou te weinig is. Tijdens het sapvasten in het weekend krijg je natuurlijk wel echt veel minder calorieën binnen dan normaal, daarom heet het ook vasten :-). Doordat je veel minder eet, krijgen de organen rust en het lichaam alle ruimte en tijd om afvalstoffen te verwijderen. Hier moet je dan in het weekend qua activiteiten wel rekening mee houden.

Kan ik gewoon functioneren tijdens de detoxweek?

De eerste vijf dagen kun je gewoon werken etc. Wel is het verstandig niet te veel (sociale) afspraken te hebben en bijv. ook lekker op tijd naar bed te gaan. In het weekend is het dus wel van belang dat je je rust neemt. Actief sporten is bijvoorbeeld ook geen goed plan. Wel kun je lekker gaan wandelen of wat zachte yoga doen. Maar verder probeer je zoveel mogelijk je rust te nemen. Ook dit stimuleert het ontgiftingsproces en past ook bij het meer “yin” karakter van het vasten.

Moet ik allerlei ingewikkelde ingrediënten kopen en moeilijke recepten maken?

Alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt. Wel adviseer ik bij sommige producten om bijvoorbeeld voor biologisch te gaan, maar dat is aan jouzelf. In principe zijn alle recepten gemakkelijk te maken en je krijgt een boodschappen lijst zodat je precies weet wat je moet aanschaffen voor de week. Of je kiest voor het all in pakket van de Gruiterij, dan worden de boodschappen voor je gedaan! Wel gebruiken we in sommige gerechten specerijen of kruiden zoals kurkuma, koriander en cayennepeper, die het ontgiftingsproces ondersteunen. Wellicht heb je die al standaard in huis. Zo niet, dan kun je ze aanschaffen (zijn lang houdbaar en niet heel duur), of ervoor kiezen ze niet te gebruiken. Dat kan ook.

Kan ik de lunches meenemen naar mijn werk?

Een hoop van de gerechten kun je heel goed voorbereiden en sommige gerechten maak je ook voor twee dagen, dus dat is lekker gemakkelijk. Ik geef ook aan wat je wanneer kunt voorbereiden en hoe je het mee kunt nemen naar je werk. Je krijgt alle info ruim om tijd van tevoren, zodat je zelf ook al een beetje een planning kunt maken en alle boodschappen kunt doen.

Moet ik nu een week lang anders voor mijn gezin of partner gaan koken?

Bij met name de diners geef ik tips hoe je het gerecht gemakkelijk kunt aanpassen voor de gezinsleden die niet mee doen met de detoxweek (al kan het natuurlijk voor je partner ook heel heilzaam zijn!). Zo hoef je niet elke avond twee verschillende maaltijden te koken (in het weekend moeten zij natuurlijk wel even wat anders eten).

Kan ik zelf gaan wisselen tussen dagen of gerechten?

Dit is niet verstandig. Er zit namelijk een structuur zowel in de week als in de dagen qua maaltijden. Zodat je elke dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus ik raad je wel aan om de planning zoals ik die heb gemaakt aan te houden.

Kan ik als veganist/vegetariër ook meedoen?

De eerste twee dagen wordt er nog een klein beetje dierlijk eiwit gegeten. Maar dit hoeft niet natuurlijk. Geef even je wensen aan en ik zorg dat je een aangepast menu krijgt.

Ik heb nog nooit yoga of Pilates gedaan, kan ik dan de video’s wel goed volgen?

De Workout en Yang yogales zijn matig intensief en er louter op gericht om het ontgiftingsproces te ondersteunen, fysiek en mentaal. Er zitten dus geen moeilijke bewegingen in en ik geef verschillende alternatieven zodat het voor iedereen te doen is (ook in het geval van lichte blessures). De yin les is speciaal voor in het sapvasten weekend en heel ontspannend. Deze is helemaal voor iedereen te doen.

Hoe voel ik me tijdens de detoxweek?

Dit verschilt per persoon. Hoe minder gezond je normaal gesproken eet, hoe meer je waarschijnlijk de gevolgen van het ontgiften zult ervaren. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld een beetje hoofdpijn, wat minder energie en een slechte stoelgang. Ook zien sommige mensen het aan hun huid of worden ze een beetje kribbig. Dit is geheel normaal en verdwijnt meestal na een paar dagen. Je zult waarschijnlijk pas na de week merken wat het voor je gedaan heeft: je voelt je super energiek, slaapt vast, hebt een stralende huid, goed werkende darmen, een “good mood” en wellicht ben je dus ook wat overtollige kilootjes lichter. Want dat is wat slechts één weekje detoxen al voor je kan doen!

Meld je nu aan voor de Fall Cleanse Detoxweek van 20 t/m 26 september!